maandag 27 september 2021
19.9 C
Delfzijl

Kans op lichtende nachtwolken komende nacht

spot_img

Nederland – Afgelopen weekend waren ze al even te zien en komende nacht kunnen opnieuw lichtende nachtwolken ontstaan. Na een grijze en natte dag klaart het vanavond op. Door heldere perioden kunnen de lichtende nachtwolken op meerdere plaatsen te zien zijn. Toch is er geen zekerheid op dit bijzondere natuurverschijnsel, want ze ontstaan niet elke nacht. Ook komende weken kunnen nog geregeld lichtende nachtwolken verschijnen.

Het grijze en natte weer maakt vanavond plaats voor opklaringen. Ook komende nacht is het op veel plaatsen helder. Zowel in de late avond en in de eerste helft van de nacht kunnen lichtende nachtwolken verschijnen. ’s Avonds kunnen ze in het noordwesten tot noorden te zien zijn, in de nacht zul je meer naar het noorden tot noordoosten moeten kijken.

Niet elke heldere nacht zichtbaar
Helder weer is helaas niet voldoende om lichtende nachtwolken te kunnen zien. Op grote hoogte (80-85 km) moeten de condities ook gunstig zijn voor het ontstaan van ijskristallen. Afgelopen weekend waren de condities gunstig en in de nacht van zaterdag op zondag waren in ons land lichtende nachtwolken te zien.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Lichtende nachtwolken kunnen vormen wanneer zeer kleine ijskristallen op stofdeeltjes ontstaan. Dit stof is vooral afkomstig uit de ruimte. Elke dag worden meteoroïden, stofdeeltjes afkomstig van kometen, door de zwaartekracht de atmosfeer ingetrokken. Ook vulkanisch as kan leiden tot een toename van de hoeveelheid stof hoog in de atmosfeer. Als de temperatuur laag genoeg is (-90 tot -145 graden) kan waterdamp op deze stofdeeltjes ijskristallen vormen.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
WonenWonen
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten