Nederland – Het kabinet, Energie Beheer Nederland (EBN) en branchevereniging Element NL hebben een gezamenlijk akkoord gesloten om de resterende voorraden aardgas op de Noordzee op een verantwoorde manier te winnen. Met het ondertekenen van het ‘Sectorakkoord gaswinning in de energietransitie’ wil het kabinet inzetten op efficiëntere en duurzamere gaswinning, als onderdeel van de overgang naar een klimaatneutrale energievoorziening.
Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei ondertekende het akkoord woensdag met uitzicht op de Noordzee. “In een wereld die steeds instabieler wordt, is het belangrijk dat we zelf verantwoordelijkheid nemen voor onze energievoorziening,” aldus Hermans. “Dit akkoord helpt ons vooruit: met minder buitenlandse afhankelijkheid, minder uitstoot én met oog voor de toekomst.”
Minder afhankelijk, meer klimaatwinst
Hoewel Nederland steeds minder gas verbruikt, blijft aardgas volgens het kabinet voorlopig nog nodig als overgangsbron. Doordat het merendeel van het gas momenteel wordt geïmporteerd – vaak van ver weg – leidt dit tot extra uitstoot door transport en verwerking. Gas uit de Noordzee is in dat opzicht minder belastend voor het klimaat én maakt Nederland minder afhankelijk van buitenlandse leveringen.
Volgens EBN-topman Jan-Willem van Hoogstraten is het verschil aanzienlijk: “Amerikaans LNG zorgt voor veel meer CO₂-uitstoot dan Nederlands aardgas. En bovendien zit er nog minstens 100 miljard kubieke meter aardgas onder onze Noordzee.” Die voorraad kan volgens Van Hoogstraten een grote bijdrage leveren aan de energiezekerheid en betaalbaarheid.
Efficiëntie en samenwerking centraal
Het akkoord bevat concrete afspraken om de winning van Noordzeegas efficiënter en veiliger te maken. Zo komt er een gezamenlijke planning per regio, worden vergunningsprocedures versneld en transparanter, en wordt samenwerking tussen bedrijven gestimuleerd. Nieuwe projecten zullen voortaan in overleg met het ministerie worden voorbereid om besluitvorming te versnellen.
Een belangrijk onderdeel van het akkoord is de verhoging van opsporingsactiviteiten. Het kabinet onderzoekt daarnaast hoe de financiële risico’s voor bedrijven kunnen worden verlaagd, onder meer door een grotere rol van EBN bij risicovolle projecten.
Volgens Gerda Verburg, voorzitter van branchevereniging Element NL, markeert het akkoord een nieuw begin: “De industrie kan Nederland helpen met veilige en verantwoorde gasproductie. Dit akkoord is het startschot van een intensieve samenwerking om voorspelbaarheid en stabiliteit te verbeteren.”
Gaswinning op land
Hoewel het sectorakkoord zich richt op gaswinning op zee, wordt ook gekeken naar de toekomst van gaswinning op land. Het kabinet werkt aan aanvullende afspraken over de afbouw en de voorwaarden waaronder gaswinning op land nog mogelijk blijft. Daarbij staat zorgvuldigheid richting bewoners en het milieu centraal.
Met dit akkoord zet Nederland een volgende stap richting een klimaatbestendig energiesysteem, waarin het gebruik van aardgas weliswaar afneemt, maar waarin de overgang naar duurzame bronnen op verantwoorde wijze wordt gefaciliteerd.