Juf Josien eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ van provincie Groningen

Groningen – Juf Josien van basisschool De Feniks uit de stad Groningen is verkozen tot eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ van de provincie Groningen. De juf van groep 5 geeft al jaren buitenles en vindt dat dit een standaard onderdeel zou moeten zijn van de dag in plaats van een speciale activiteit. Ze werd veelvuldig voor de titel genomineerd. Samen met de 11 andere provinciale winnaars is Josien Vegter nu in de race voor de landelijke titel. Op Nationale Buitenlesdag, dinsdag 5 april, wordt duidelijk welke juf of meester zal worden gekroond tot eerste ‘Buitenlesleerkracht van Nederland’.

IVN Natuureducatie en Jantje Beton organiseren dit jaar voor de achtste keer de Nationale Buitenlesdag, dé dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het belang van les krijgen in de buitenlucht. Allerlei onderzoeken tonen al jaren aan dat het geven van rekenen en taal in de buitenlucht een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Het is gezond, kinderen bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de lesstof blijft beter hangen. Desondanks wordt nu amper 1 procent van de lessen buiten gegeven. Wat IVN en Jantje Beton betreft moet dit percentage binnen afzienbare tijd zijn opgehoogd naar 25 procent.

Eigen blog
Mede daarom wordt dit jaar voor de eerste keer de verkiezing tot ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ georganiseerd. IVN en Jantje Beton hopen met de mooie voorbeelden uit heel het land ook andere juffen en meesters te inspireren vaker buiten les te geven. Josien Vegter van De Feniks draait er haar hand niet voor om. Waarom zij graag buitenles geeft? Het plezier en de betrokkenheid van de leerlingen is zó groot! Met weinig materialen kun je een leuke buitenles geven. Bovendien worden meer onderdelen van het brein geactiveerd door het ‘buiten zijn’. Juf Josien is zelfs een blog begonnen waarop ze ideeën en materialen verzamelt.

Op Nationale Buitenlesdag zal juf Josien ook dit jaar weer wat creatieve lessen uit haar hoge hoed toveren. Daarnaast ontvangt ze net als de andere provinciale winnaars nog deze week een speciaal spellenpakket van spellenuitgever Unbox Now, te gebruiken voor interactieve buitenlessen.

Landelijke verkiezing
De twaalf winnaars van de provinciale verkiezingen zitten de komende weken nog even in spanning. Een deskundige jury én een kinderjury steken de koppen deze dagen bij elkaar om te bepalen wie zich vanaf 5 april een jaar lang ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ mag noemen. De winnaar ontvangt niet alleen een mooie bokaal, maar ook €2000,- aan prijzengeld, beschikbaar gesteld door Unbox Now voor de aanleg van een speciale buitenlesplek.Back to top button