fbpx
15.7 C
Delfzijl
donderdag 01 oktober 2020
Home Agenda tips Josefien Alkema exposeert in het Stadskantoor van Appingedam

Josefien Alkema exposeert in het Stadskantoor van Appingedam

Appingedam – In het stadskantoor (gemeentehuis) van Appingedam zijn vanaf 28 mei  t/m 27 juli werken te zien van Josefien Alkema.

Josefien (1970) is afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva te Groningen. Zij woont en werkt in Huizinge, heeft daar ook een praktijk voor beeldende therapie.

Josefien zegt over haarzelf: Mijn werk is geïnspireerd door hoge luchten, wolken en wind, zon en schaduw, land en water. De beweging en het licht zijn de bepalende elementen in mijn werk, waardoor het zich op de grens van abstractie en figuratie beweegt. De thematiek in mijn werk is licht en ruimte, waarbij ik de vorm tot de essentie probeer terug te brengen.

Het landschap is een motief dat altijd blijft, als uitdrukking van ruimte en vrijheid en een spiegel van de ziel: sferen, stormen, licht en donker.

Een andere laag in mijn beleving van het landschap is het besef dat het een plaats is waar levens zich afspelen, waar herinneringen en emoties aan verbonden zijn. Een wereld van ervaringen, onder de oppervlakte.

Ik ben veel bezig met tekenen; het directe en handschriftelijke ervan wil ik inzetten in al mijn werk, ook in schilderijen. Ik combineer tekenen en schilderen, lijnen en vlakken, het scherpe, spontane en verhalende van tekenen samen met het dramatische van lichte en donkere partijen. Krassen, lagen opbouwen en afkrabben, structuren  maken. Belangrijk is dat het beeld altijd open blijft, zowel visueel, als inhoudelijk. De openheid ontstaat door de altijd in beweging zijnde elementen zoals licht, schaduwen en wind, organische vormen.

De ervaring van vrijheid heb ik het sterkst als ik buiten ben en de ruimte van de lucht om me heen voel en zie. Beweging, vrijheid en ruimte vormen een landschap. Door de interactie tussen mij en het materiaal waar ik mee werk, ontstaat de verbinding tussen binnen- en buitenwereld: een kunstwerk.

De schilderijen van Josefien zijn te zien in de Kunsthal van het Stadskantoor Appingedam.

Het stadskantoor is gevestigd in de voormalige HBS en is te vinden aan de Wilhelminaweg 14 te Appingedam. De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden van het stadskantoor. (Ma.- Do.: 8:30 – 16:00 u. en Vr. 8:30 – 12:00 u.)