fbpx
dinsdag 07 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Jan Huib Veninga vierde op NK Roeien in Amsterdam

Amsterdam – Afgelopen weekend werd op de Bosbaan in Amsterdam gestreden om de nationale titels in de kleine nummers. De skiff, voor één roeier met twee riemen en de twee zonder stuurman, met daarin twee roeiers die elk één riem vasthouden.

Voor roeivereniging Neptunus uit Delfzijl kwam Jan Huib Veninga aan de start in het jongens 15/16 veld. Door het grote aantal inschrijvingen moest er vrijdagavond eerst een time trial gevaren worden. De 36 deelnemers moesten één voor één een afstand van 1900 meter afleggen. De 24 snelste roeiers veroverden een plaats in de kwartfinale van zaterdag. Jan Huib wist zich met een zesde tijd ruimschoots te kwalificeren. In de kwartfinale, waarin zes boten naast elkaar over een afstand van 2000 meter varen, was een plaats bij de eerste drie nodig om door te gaan naar de halve finale. Nadat hij het grootste gedeelte van de wedstrijd op een tweede plaats lag, wist hij door een sterke eindsprint zijn race te winnen en ging met de tweede tijd naar de halve finale.

De halve finale aan het einde van de zaterdagmiddag leek een kopie te worden van de kwartfinale. Na 1500 meter lag Jan Huib nog 3,4 seconden achter op de nummer een. De eindsprint was weer sterk, maar op de streep was er nog een seconde over van de achterstand. Goed genoeg voor een plaats in de A-finale met de derde tijd in totaal en een nieuw persoonlijk record.

De finale op zondagmiddag was op papier een spannende aangelegenheid. De tijden uit de halve finales lagen dicht bij elkaar. Het eerste deel van de race verliep minder voortvarend dan gehoopt en na 1000 meter lag Jan Huib vierde, ruim acht seconde achter op de leider. De tweede duizend meter voer hij sneller dan alle andere deelnemers maar het verschil was inmiddels te groot waardoor hij, met een persoonlijk record, als vierde over de streep kwam en net naast de medailles greep. Op grond van de eerdere prestaties was op meer gehoopt. Maar, zoals Jan Huib na de eerste teleurstelling terecht opmerkte: ”Vierde van Nederland is eigenlijk best heel goed.” En dat is het zeker!

Wilt u meer weten over deze wedstrijd of over het roeien in het algemeen? Kom dan langs bij onze stand op de Koningsmarkt in Delfzijl. Jan Huib, zijn coach Michiel Tuik en andere leden van de roeivereniging Neptunus staan u graag te woord.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer