Jaarlijkse meteorenzwerm Perseïden biedt indrukwekkend schouwspel aan de nachtelijke heme

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Nederland – In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 augustus bereiken we het jaarlijkse hoogtepunt van de meteorenzwerm Perseïden, een spectaculaire gebeurtenis aan de nachtelijke hemel. Volgens Marc van der Sluys, sterrenkundige aan de Universiteit Utrecht en oprichter van de website hemel.waarnemen.com, kunnen liefhebbers tegen het einde van de nacht, tussen 3 en 4 uur, tot 65 meteoren per uur verwachten. Het ware maximum valt overdag op zondag, maar in de nacht van zondag op maandag zijn vrijwel evenveel “vallende sterren” zichtbaar.

Meteoren, ook wel bekend als vallende sterren, zijn heldere lichtflitsen die sporadisch aan de sterrenhemel verschijnen. Deze flitsen hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel, dat ongeveer 100 kilometer boven ons hoofd de aardatmosfeer binnendringt. Door de hoge snelheden van deze gruisdeeltjes wordt de lucht voor het deeltje gecomprimeerd, verhit en doet het gloeien, wat we waarnemen als een flits. De Perseïden staan bekend om hun helderheid, snelheid en incidenteel nalichtende sporen.

De Perseïden danken hun naam aan het sterrenbeeld Perseus, waaruit de vallende sterren lijken voort te komen. Dit sterrenbeeld is ‘s nachts hoog boven de noordoostelijke horizon te zien. De meteorenzwerm bestaat uit achtergelaten puin van de komeet Swift-Tuttle. Elk jaar beweegt de aarde in haar baan om de zon door de puinwolk, wat resulteert in de jaarlijkse verschijning van de Perseïdenzwerm rond dezelfde datum.

Dit jaar belooft de Perseïdenzwerm gunstiger te zijn dan gemiddeld, zoals Van der Sluys uitlegt. Met slechts 10% verlichting van de Maan en minimale storingen, zijn er dit jaar veel meer “vallende sterren” te zien dan in voorgaande jaren. Bovendien biedt de nacht van zondag op maandag een extra kans om van het schouwspel te genieten. Om de meteoren waar te nemen, is geen speciale apparatuur nodig; het blote oog, een heldere hemel en een donkere kijkplek volstaan. Een ligstoel en warme kleding kunnen het comfort vergroten tijdens het genieten van dit kosmische spektakel.

Voor meer informatie over de Perseïdenzwerm en praktische tips voor waarneming, kunnen geïnteresseerden terecht op de website hemel.waarnemen.com.

Back to top button