Groningen – Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft vandaag de jaarcijfers van het versterkingsprogramma over 2024 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat inmiddels bijna 60% van de adressen in het programma voldoet aan de landelijke veiligheidsnorm.
In 2024 is vastgesteld dat bijna 4.800 adressen veilig zijn. Dit is deels gebleken uit beoordelingen van woningen en gebouwen, en deels doordat woningen zijn versterkt of opnieuw gebouwd. Uit de cijfers blijkt dat het aantal versterkte of nieuw opgeleverde adressen elk jaar licht stijgt.
Stand van zaken per 31 december 2024
- 16.596 adressen voldoen aan de veiligheidsnorm (59,9% van de 27.713 adressen in het programma).
- 10.719 adressen zijn veilig verklaard na beoordeling, zonder dat versterking nodig was.
- 5.687 adressen zijn daadwerkelijk versterkt of opnieuw gebouwd.
Daarnaast waren er 190 adressen waar versterking niet nodig bleek, bijvoorbeeld omdat er minder woningen zijn teruggebouwd dan gesloopt.
Beoordelingen en herbeoordelingen in 2024
In totaal zijn 5.139 beoordelingen en herbeoordelingen uitgevoerd:
- 4.158 eerste beoordelingen
- 889 herbeoordelingen
- 92 adressen vielen buiten de standaard beoordelingsmethodes en moeten opnieuw worden beoordeeld.
Op basis van afspraken uit 2020 hebben 3.512 bewoners een herbeoordeling aangevraagd op basis van de nieuwste inzichten over aardbevingsbestendig bouwen. Bij 59% van deze herbeoordelingen bleek dat de woning alsnog aan de veiligheidsnorm voldoet, mede door de afname van gaswinning.
Planning voor 2025
Voor 931 adressen moet nog worden vastgesteld of ze veilig zijn of versterkt moeten worden. Ingenieursbureaus zijn hiermee bezig, maar een beoordeling duurt gemiddeld 8 tot 12 maanden.
Bij ongeveer 300 adressen is het lastig een beoordeling uit te voeren, bijvoorbeeld omdat:
- De eigenaar onbereikbaar is.
- De eigenaar niet wil meewerken aan versterking.
- Er maatwerk nodig is voor uitzonderlijke gevallen.
In 2024 bleek bij 3.555 adressen dat ze veilig zijn en geen versterking nodig hebben. Dit is fors meer dan de vooraf verwachte 1.600 adressen.
Zorgen over beoordelingsrapporten
Sommige bewoners hebben twijfels over de juistheid van hun beoordelingsrapport. NCG neemt deze signalen serieus en onderzoekt de kwestie samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Adviescollege Veiligheid Groningen (ACVG).
Algemeen directeur Marieke Ferwerda:
“Bewoners moeten erop kunnen vertrouwen dat hun rapport klopt. We onderzoeken welke extra maatregelen nodig zijn.”
Fouten in een rapport betekenen niet per se dat een woning onterecht als veilig is verklaard. Ingenieurs houden ruime marges aan en rekenen met de meest ongunstige situatie. Bij twijfel wordt een woning niet veilig verklaard.
Aantal versterkte woningen in 2024 en vooruitblik op 2025
- In 2024 zijn 1.223 woningen versterkt of opnieuw opgeleverd, minder dan de verwachte 1.400. Dit kwam door vertragingen bij de combinatie met isolatie en duurzaam herstel.
- In 2025 zullen naar verwachting 1.775 adressen veilig worden verklaard, waarvan het grootste deel door versterking.
- Op 2.915 adressen zijn bouwwerkzaamheden gestart. Een deel wordt in 2025 opgeleverd, de rest in de jaren daarna.
Lichte stijging, maar groei vertraagt
Het aantal versterkte en nieuw opgeleverde woningen stijgt elk jaar licht. De verwachting is dat deze trend doorzet. Wel zal het aantal adressen dat veilig wordt verklaard minder snel toenemen, omdat de meeste adressen inmiddels beoordeeld zijn.