13.1 C
Delfzijl
15 juni 2021 04:45

Irish-Americana met Calamity Jane op Andledon

spot_img

Den Andel – Aanstaande vrijdagavond vindt op Cultuurerf Andledon aan de Kruisweg in Den Andel een optreden plaats van Calamity Jane. Het duo, bestaande uit Ietsje Meems en Lucas Sterk, speelt een levendige set met verhalen en deels zelf geschreven Ierse en Amerikaanse songs met indringende thema’s als drank, moord en liefde.

Het duo, dat zich tijdens optredens in negentiende-eeuwse westernkledij hult, heeft zich vernoemd naar Calamity Jane (Martha Jane Cannary), een bijzondere vrouw uit het Amerikaanse Wilde Westen die bekend werd om haar avontuurlijke, drankzuchtige en ruige levensstijl. Een prima inspiratiebron voor een gevarieerde hoeveelheid covers en zelfgeschreven ballads en tunes over moord, liefde en drank.

Lucas Sterk (zang en gitaar) raakte op zijn twaalfde al verkocht aan de Ierse, Schotse en Engelse ballads en Americana. Naast klassieke singer-songwriters als Deroll Adams, Woody Guthrie en Bob Dylan, luisterde hij veel naar de Clancy Brothers, Ian Campbell en The Dubliners. Vanaf het midden van de jaren zeventig reisde hij door Europa en Azie en woonde hij een tijd in Ierland, waar hij onder meer werkte als marktkoopman, wegarbeider, schoonmaker en receptionist. In deze tijd  werkte hij ook als barkeeper in kroegen en folkclubs,  waar hij veel in aanraking kwam met de  Ierse muziek van The Bothy Band, Christy Moore, Planxty en The Pogues .

Ietsje (zang en viool) groeide op in een familie waar veel muziek werd gemaakt. Als zes jarig meisje werd ze verliefd op het geluid van de viool, nadat ze als kind was meegenomen naar feesten waar folkmuziek werd gemaakt. Ze begon met klassieke lessen, maar de interesse in de folkmuziek bleef. Na te hebben gespeeld in meerdere klassieke orkesten en ensembles begon ze tijdens haar studie haar eerste folkbandje. Toen ze na een periode in het buitenland weer terugkwam naar Groningen besloot ze mee te gaan spelen op de sessies in de Ierse pub O’Ceallaighs, om zich de ‘Ierse manier van spelen’ eigen te gaan maken.  In de late uurtjes van deze sessie ontdekten zij en Lucas hun common ground als liefhebbers van vrolijke muziek met een rauwe randje. Covers van Cohen tot Waits en van Nick Cave tot de Stones werden al snel aangevuld met Amerikaanse singer-songwriters en veel eigen geschreven werk.

Het optreden van Calamity Jane  start vrijdag 2 maart om 20:30 (deur open 20:00). De toegang tot het optreden bedraagt 8 euro.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,254VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
DierDier
AutoAuto
TuinTuin

Populaire berichten