Inwoners Delfzijl wekken zelf stroom op voor gemeente

Delfzijl – Gemeente Delfzijl heeft met 10 andere gemeenten in de provincie de krachten gebundeld bij het uitzoeken van een nieuwe energieleverancier. Zij hebben besloten om over te stappen op groene energie van Energie VanOns. Dit is de gezamenlijke energieleverancier van Groninger energiecoöperaties, waaronder Stadscoöperatie Eendracht in Delfzijl – Appingedam. Zij wekken lokaal stroom op voor overheden, bedrijven en huishoudens.

Energiecoöperaties
Delfzijl en de andere betrokken gemeenten vinden het belangrijk dat de stroom die zij gebruiken uit de eigen regio komt en duurzaam is. Met de nieuwe overeenkomst is dat geregeld. In Delfzijl is Eendracht sinds een jaar actief met initiatieven om groene energie op te wekken door zonnepanelen op de vele grote daken te leggen. Bij een coöperatie bepalen leden zelf waar de opwekinstallatie komt te staan en wie van de opbrengst profiteert. Via Energie VanOns – dat in eigendom is van 80 coöperaties in het Noorden – wordt onder andere de stroom van Stadscoöperatie Eendracht aan eigen leden geleverd.

Opbrengst VanOns
Het voordeel van de eigen leverancier VanOns is dat deze de opbrengst teruggeeft aan de lokale energiecoöperaties. Voor ieder lid die stroom afneemt ontvangt Eendracht een bedrag van 75 euro per jaar, wat de stadscoöperatie weer inzet voor lokale projecten. Het realiseren van projecten wordt ook zo veel mogelijk met lokale bedrijven gedaan. Op www.eendrachtduurzaam.nl kan iedereen die dat wil meer informatie vinden.

Back to top button