Investeren en verhuren van vastgoed, wat zijn de mogelijkheden?

Nederland – Investeren in vastgoed is al jarenlang een van de meest betrouwbare investeringen mogelijk. Wanneer je denkt aan het investeren in vastgoed, ook wel ‘stenen’ genoemd, zullen veel mensen denken aan het verhuren van woningen. Dat is uiteraard een mogelijkheid en vaak ook de meest gebruikte. Echter zijn er meer mogelijkheden om je geld in vastgoed te investeren. In dit artikel vertellen wij over welke mogelijkheden er allemaal zijn, welke het meest betrouwbaar zijn en waar je op moet letten voordat je een groot bedrag investeert.  

Het investeren in woningen

Door de jaren heen zijn woningen alleen maar meer waard geworden. De reden hiervoor heeft te maken met het groeiende tekort aan woningen in Nederland. Hierdoor is vastgoed investeren voor veel particulieren met veel vermogen een interessante optie geworden. Echter zitten er ook risico’s aan deze manier van investeren. Zo komen er veel onderhoudskosten bij kijken en zijn de kapitaalvereisten doorgaans vrij hoog. Het is daarom niet voor iedereen mogelijk om deze manier van investeren te doen. 

Wanneer je in bezit bent van een of meerdere woningen, kan je je woning verhuren. Je voorziet jezelf van een kasstroom en door de maandelijkse inkomsten genereer je ook nog een passief inkomen. Dit maakt het voor investeerders een interessante manier om geld te investeren.  

Investeren via vastgoedbeleggingsfondsen 

Wanneer je zelf niet de kennis of capaciteit hebt om zelfstandig te investeren in vastgoed, kan je er voor kiezen om dit via een beleggingsfonds te doen. Daarmee beleg je je geld in vastgoed, maar via een tussenpartij. Dit zorgt ervoor dat je niet de zorgen hebt die een vastgoedbeheerder wel heeft. Denk hierbij aan onderhoud van panden. Een bijkomend voordeel is dat je bij de meeste fondsen een maandelijkse dividend uitbetaling krijgt. 

Het investeren in vastgoed is voor veel mensen een veilige optie om zichzelf te voorzien van een inkomen. Door een groeiend woningtekort in Nederland (en vaak ook in het buitenland) worden woningen steeds meer waard, waardoor je als vastgoedbelegger een hoger rendement kan halen uit je investering. Net als bij andere investeringen, zitten er geen garanties aan de investering. Het kan dus zijn dat je investering niet loont, zelfs bij vastgoed. Er bestaat een risico op leegstand of een verandering in wet- en regelgeving waardoor je als investeerder in een lastige positie komt. Denk hier altijd goed over na voordat je overgaat tot een investering. 

Back to top button