fbpx
13.3 C
Delfzijl
zaterdag 26 september 2020
Home Algemeen Instituut Mijnbouwschade Groningen heeft postcodegebieden bekend gemaakt die in aanmerking komen voor...

Instituut Mijnbouwschade Groningen heeft postcodegebieden bekend gemaakt die in aanmerking komen voor Waardedalingsregeling

Groningen – Het Instituut Mijnbouwschade Groningen heeft de groepen vastgesteld voor de gefaseerde start van de Waardedalingsregeling. Het IMG keert een bedrag tussen 500 miljoen en 1 miljard euro uit in 138 postcodegebieden in de aardbevingsregio.

Groningers kunnen daarmee nu nagaan of ze mogelijk in aanmerking voor vergoeding komen en wanneer ze die kunnen aanvragen.

Gemeenten en openstelling
Het wordt vanaf 1 september mogelijk om digitaal een aanvraag te doen voor eigenaren van woningen in de gemeenten Loppersum en Appingedam. Op 1 november volgen de eigenaren in de gemeenten Groningen en Het Hogeland. Op 1 januari 2021 volgen de eigenaren in de gemeenten Midden-Groningen, Delfzijl, Aa en Hunze, Oldambt en Westerkwartier. Het gaat daarbij niet om alle woningen in die gemeenten, maar om woningen in 138 specifieke postcodegebieden.

120.000 aanvragen
Deze groepsgewijze fasering is nodig omdat er circa 120.000 aanvragen worden verwacht. Het IMG wil via de koppeling met diverse databanken de procedure zo eenvoudig mogelijk maken. Maar de kans dat een deel ervan handmatig moet worden verwerkt is aanwezig, onder andere omdat niet altijd de gegevens in de databanken kloppen. Met de fasering wordt de kans zo klein mogelijk gemaakt op vertraging. Overigens is ook gewoon mogelijk om later dan de genoemde datums een aanvraag te doen.

Hoogste schade eerst
De groepen zijn geselecteerd op basis van de hoogste schadepercentages in een gemeente. Hoewel we beseffen dat de verschillen binnen een gemeente groot kunnen zijn. Eigenaren in de betreffende postcodes in die gemeenten krijgen per post een brochure wanneer voor hen de regeling wordt opengesteld.

Complexe berekening
Nog altijd zal het voor veel mensen nog niet eenvoudig zijn om de berekening te maken. Maar het biedt wel een eerste indicatie. Het IMG heeft op deze website uitgebreidere toelichtingen geschreven over de methode. Ondertussen wordt verder gewerkt aan meer laagdrempelige informatie, wat nog niet zo eenvoudig is. De methode voor de Waardedalingsregeling is gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, met veel statische analyse. Mede vanwege de complexiteit was er een aparte Adviescommissie waardedaling met drie onafhankelijke experts nodig om te adviseren over de meest geschikte methode.