fbpx
maandag 29 november 2021
11.3 C
Delfzijl

In vliegende vaart van start met IMC Basis op de Farmsumerborg

Farmsum – De start van het onderwijsprogramma IMC Basis van Stichting IMC Weekendschool op basisschool Farmsumerborg in Farmsum ingeluid door niemand minder dan burgemeester Beukema. Hij gaf het startschot voor de lessenreeks  die begon met een excursie naar de haven.Met het programma wordt wekelijks de wereld van kinderen vergroot en hun nieuwsgierigheid geprikkeld.

Leerlingen uit groep 7 en 8 krijgen les van gastdocenten uit verschillende beroepen en gaan op excursie zodat ze met eigen ogen kunnen zien hoe het er in de beroepspraktijk aan toegaat. Op deze manier worden leerlingen gestimuleerd over hun eigen toekomst na te denken. Deze eerste les was gewijd aan werken in de haven. Daarom was ook Groningen Seaports CEO Cas König via een videoboodschap van de partij: ‘Ik ben eigenlijk hartstikke jaloers op jullie. Ik wou dat ik dat had gehad toen ik in groep 7 of 8 zat.’

Tijdens deze eerste les konden de kinderen ervaren hoe het is om in de haven te werken. Natuurlijk betekende dat ook het water op! Samen met de schipper leerden zij hoe je de havenbodem kunt peilen en waarom dit zo belangrijk is. En er was nog veel meer te ontdekken en te vragen. Bijvoorbeeld: hoe hard mag je varen in de haven? Wat en wie kom je allemaal tegen op het water? Het met snelheid over het water klappen met de RHIBS was toch wel het favoriete onderdeel: ‘Dit is het tofste wat ik in 1000 jaar gedaan heb’, aldus een leerling.

Renate Ottens, directeur van de Farmsumerborg legt uit waarom de keuze voor dit programma werd gemaakt: ‘Dit zijn geen standaardlessen, maar is een aanvullend en uitdagend programma waardoor onze leerlingen de kans krijgen om zich te oriënteren op de toekomst. We zien dat dit is wat onze leerlingen nodig hebben.’

Steun
IMC Basisprogramma op de Farmsumerborg wordt mogelijk gemaakt door verschillende partijen die niet alleen financieel maar veelal ook inhoudelijk betrokken zijn, waaronder Groningen Seaports, gemeente Eemsdelta, Kansrijke Groningers, Nationaal Programma Groningen, Google en het Jeugdeducatiefonds.

Stichting IMC Weekendschool
IMC Basis is één van de programma’s van Stichting IMC Weekendschool. Deze stichting bestaat al sinds 1998 en is inmiddels met haar onderwijsmethode op ruim 60 locaties door heel Nederland actief. De methodiek heeft veel (inter-) nationale navolging gekregen, heeft prijzen gewonnen en is veelvuldig wetenschappelijk onderbouwd.  In Groningen is er een weekendschool in de stad Groningen. De basisscholen De Waterlelie in Winschoten, Pendinghe in Groningen en Sint Gerardus Majella in Hoogezand nemen ook deel aan het programma IMC Basis.

Kinderen hebben eerste gastles op de peilboot in haven van Delfzijl. Foto: Judith Hazenberg

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,328VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer