fbpx
maandag 29 november 2021
11.3 C
Delfzijl

Update: IMG ontvangt 204 schademeldingen na aardbeving Garrelsweer; 8 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie

Garrelsweer – Bij het IMG (Instituut Mijnbouwschade Groningen) zijn vandaag  tot 16 uur in totaal 204 schademeldingen binnengekomen. Ook werden er 8 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS) gedaan. De eerste inspectie heeft reeds plaatsgevonden. Er waren geen veiligheidsmaatregelen nodig op die locatie.

Binnen effectgebied
Van de 204 schademeldingen, zijn er 160 afkomstig uit het effectgebied van de beving van Garrelsweer. Het IMG krijgt gemiddeld ongeveer 81 schademeldingen per dag uit dat gebied. De meeste meldingen komen vandaag uit Groningen-stad, Bedum, Winsum en Appingedam. 

Maatwerk en vaste vergoeding
Van de 204 schademeldingen kozen 141 aanvragers voor afhandeling via de maatwerkprocedure en 33 schademelders kozen voor een vaste vergoeding van 5000 euro om de schade mee af te handelen. Bij de maatwerkprocedure stuurt het IMG een deskundige om te adviseren over de oorzaak en omvang van de schade, bij de vaste vergoeding gebeurt dat niet. Naar verwachting wordt voor de vaste vergoeding gekozen als er sprake is van kleine, eenvoudige schades.

AOS-meldingen
De meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie komen uit de gemeente Groningen (vier maal), de gemeente Midden-Groningen (1) en de gemeente Eemsdelta (3). Er zijn zes inspecties uitgevoerd. Bij een melding waren maatregelen nodig, bij een melding volgt nog een nadere inspectie en bij vier meldingen zijn geen maatregelen nodig gebleken. Een van de meldingen werd ingetrokken en een inspectie moet nog worden uitgevoerd.

Gemiddeld komen er wekelijks circa 10 meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie. Bij een dergelijke melding voert het IMG een veiligheidsinspectie uit. Waar nodig worden dan in overleg met de eigenaar tijdelijke veiligheidsmaatregelen genomen.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,328VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer