zondag 1 augustus 2021
19.9 C
Delfzijl

Hulpdiensten ingezet in verband met mogelijke koolmonoxide vergiftiging

spot_img

Delfzijl – In een woning aan de Hoofdmannenlaan in Delfzijl zijn de hulpdiensten zondagochtend ter plaatste geweest in verband met een mogelijke koolmonoxide vergiftiging. Een ambulance werd zondagochtend opgeroepen om maar het bewuste adres te gaan, ter plaatse bleek er mogelijk sprake te zijn van een koolmonoxide vergiftiging, In de woning was een gezin aanwezig met twee kinderen. Voor de zekerheid werd er ook een traumahelikopter opgeroepen. Na controle door ambulancepersoneel bleek het mee te vallen en werd de traumahelikopter afgemeld.

De brandweer kwam ter plaatse om metingen te doen. In de woning werd inderdaad een verhoogde concentratie koolmonoxide gemeten. De oorzaak hier van is vermoedelijk een defect in de CV-installatie, een installateur zal de CV-installatie na moeten kijken.

koolmonoxidemelder
In de woning was geen koolmonoxidemelder aanwezig. Koolmonoxide, ook bekend als CO, is een dodelijk en reukloos gas, en staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Het ontstaat bij alle verbrandingsprocessen. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Een koolmonoxidevergiftiging kan echt iedereen overkomen. Het maakt je ziek en leidt in het ernstigste geval tot de dood. Het is van levensbelang dat mensen zich bewust zijn van het risico op een vergiftiging én hoe je deze kunt voorkomen.

Stop CO-vergiftiging: ventileer – controleer – alarmeer
Afgelopen maand voerde Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting en de 25 Veiligheidsregio’s campagne om slachtoffers door CO-vergiftiging te voorkomen. Met als belangrijkste boodschap: ventileer (laat 24/7 een raam of rooster op een kiertje staan) – controleer (laat je verwarmingstoestel minimaal 1 x per jaar controleren door een vakman) – alarmeer (plaats een CO-melder). Onderdeel van de campagne was online adviestool op www.co-wijzer.nl. Na het beantwoorden van een aantal eenvoudige vragen, geeft deze CO-wijzer een persoonlijk advies hoeveel CO-melders je in je huis nodig hebt en waar ze wel of juist niet moeten geplaatst moeten worden.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,266VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
KlussenKlussen
DierDier
WonenWonen

Populaire berichten