11.9 C
Delfzijl
16 mei 2021 10:50

Huidige coronamaatregelen gaan zeker nog tot diep in december gaan duren

Den Haag – De huidige coronamaatregelen gaan zeker nog tot diep in december gaan duren. Als de komende week geen daling in het aantal besmettingen optreedt, dan is zelfs een verscherping waarschijnlijk. Dat maakten premier Rutte en zorgminister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens een persconferentie bekend.

Het lopen met lampionnen langs huizen op Sint Maarten zal dus alleen in kleine groepen kunnen, verwacht premier Mark Rutte. Ook de sinterklaasviering zal ‘in kleine kring’ moeten worden gedaan. Het is evenwel ‘te vroeg’ om te kunnen concluderen of het huidige maatregelenpakket onvoldoende zou kunnen zijn, aldus Rutte.  Verder vooruitkijken naar de feestdagen wilde Rutte nog niet. ‘Over de kerst is het nu nog niet te voorspellen hoe zich dat ontwikkelt.’

Volgens de minister zijn er voorzichtige signalen dat de besmettingsgraad terugloopt, maar absolute zekerheid daarover is er nog niet. Over een week is hierover meer te zeggen. Dan wordt waarschijnlijk duidelijk welke kant het opgaat: voortzetting van de huidige coronabeperkingen of een verdere verzwaring.

Als de komende week toch sprake is van een forse doorgaande groei in het aantal besmettingen, dan zal het kabinet niet wachten tot volgende week dinsdag om met nieuwe maatregelen te komen. ,,Als er aanleiding is, dan zullen we eerder ingrijpen’’, aldus premier Rutte.

Ook als het aantal besmettingen wel terugloopt, mag niet worden gerekend op een snelle versoepeling van de coronabeperkingen. Rutte en De Jonge lieten klip en klaar weten dat de huidige gedragsregels zeker nog ‘tot diep in december’ van kracht blijven. Het is de vraag of er in de aanloop naar Kerst wel versoepeld wordt, want de bewindslieden sluiten ook niet uit dat de huidige maatregelen tot na de jaarwisseling van kracht moeten blijven.

Als in de komende week blijkt dat het aantal besmetting verder oploopt. Dit zal leiden tot verdergaande beperkingen waarbij volgens de twee bewindslieden ‘alles op tafel ligt’. In uiterste instantie komt dit neer op een volledige lockdown met instelling van een avondklok. ,,Een situatie waarbij je alleen nog naar buiten mag om even boodschappen te doen’’, zo schetste de minister-president.

Volg ons op

11,160FansLike
1,424VolgersVolg
5,284VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
DierDier
TuinTuin
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
AutoAuto

Populaire berichten