fbpx
10 C
Delfzijl
dinsdag 26 mei 2020
Home Politiek Hogelandsters willen huisvuilcontainers om de week geleegd

Hogelandsters willen huisvuilcontainers om de week geleegd

Uithuizen – Ruim 2600 inwoners hebben hun mening gegeven tijdens de peiling over afvalinzameling die de gemeente Het Hogeland in december hield. Hogelandsters konden toen hun voorkeur aangeven voor een van de vier varianten voor de inzameling van huisvuil.

Een flinke meerderheid, 72 procent, koos voor de variant waarbij de grijze en groene container eens per twee weken geleegd worden. Ze gaven verder aan dat de groene container in de zomerperiode wekelijks geleegd zou moeten worden. Uit onderzoek dat afgelopen zomer werd gehouden, bleek al dat een ruime meerderheid van de Hogelandsters voor een ‘diftar-syteem’ is: betalen voor de hoeveelheid aangeboden huisvuil. De varianten waaruit gekozen kon worden, hadden daarom dat uitgangspunt.

Tevreden
Verantwoordelijk wethouder Harmannus Blok is tevreden over de respons: “Duidelijk is dat afval leeft bij onze inwoners. Dat meer dan 2600 mensen de moeite namen om hun mening te geven, duidt op een flinke betrokkenheid,” stelt hij. “Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over hoe we het afval vanaf 2021 gaan inzamelen. Maar de raad heeft ook aangegeven te willen weten hoe Hogelandsters er zelf tegenaan kijken. Dat beeld hebben we nu. Dat is ook van belang omdat we de hoeveelheid huishoudelijk afval willen terugbrengen van 200 kilo afval per persoon per jaar naar 30. Dat is de landelijke doelstelling. We kunnen nu ook stappen zetten om die doelstelling in 2025 te halen. En we zetten in op meer hergebruik en recycling. Dat begint bij inwoners zelf.”

Plastic, metaal en drankpakken
Uit de reacties bleek ook dat veel Hogelandsters denken dat plastic, metaal en drankpakken nu niet gescheiden worden. Dat is een misvatting. Harmannus Blok: “Plastic, metaal en drankpakken worden momenteel wel degelijk gescheiden. Dat gebeurt achteraf en dat is dus niet ‘zichtbaar’. Aparte containers daarvoor zijn dus niet nodig. Duidelijk is dat we dat meer moeten benadrukken.”

 ‘Zonder flauwekul’
Inwoners vonden de voorkeursvariant ‘simpel en doeltreffend’ en ‘het meest praktisch’. Een van de deelnemers aan de peiling vatte de keuze daarvoor samen als ‘de beste en goedkoopste oplossing, zonder flauwekul’. Naast de variant waarvoor in meerderheid werd gekozen, waren er nog drie andere keuzemogelijkheden. Die scoorden allemaal laag. De Hogelandster gaven eerder al aan in meerderheid een systeem te willen waarbij ‘de vervuiler betaalt’. Twee derde van de ondervraagden koos toen voor ‘diftar’.

De gemeenteraad besluit naar verwachting in februari over het nieuwe afvalbeleid. Per 2021 gaat de nieuwe inzamelmethode in.

Advertenties