Nederland – Vooral in de wintermaanden wil je je huis natuurlijk lekker warm houden. Dus stoken we veel. Maar aan dat veel stoken zit helaas ook een risico. Mede door vuile schoorstenen ontstaan er in ons land jaarlijks duizenden schoorsteenbranden. Om dit te voorkomen kun je gelukkig schoorsteenvegers inschakelen. In dit artikel lees je hoe ze te werk gaan en hoe je een betrouwbare veger kan vinden.
Waarom moet je de schoorsteen vegen?
Vuil en obstakels zijn de redenen dat schoorsteenbranden zo vaak voorkomen. Schoorsteenbranden ontstaan wanneer aanslag binnen in de schoorsteen in brand vliegt. Dit kan komen door roet of zogenaamd ‘creosoot’. Dat is een teerachtige laag die zich in de schoorsteen bevindt.
Hoe gaat de schoorsteenveger te werk?
De schoorsteenveger kan via boven naar beneden werken of andersom. Als er via boven wordt gewerkt, laten ze een kogel waaraan een borstel is vastgemaakt naar beneden zakken. Daarmee wordt het vuil los geschuurd totdat hij de bodem bereikt. Werkt de veger vanaf beneden? Dan wordt er ook met een borstel schoongemaakt, maar dan wordt deze bevestigd aan een stok. Deze stok wordt verlengd totdat de schoorsteen tot aan de bovenkant gereinigd is.
Hoe vaak moet het gebeuren?
Als je de kachel of openhaard voor de sfeer gebruikt, is één schoonmaakbeurt per jaar al voldoende.
Maar gebruik je het als hoofdverwarming? Dan wordt er geadviseerd om de schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten schoonmaken.
Wat doe je bij een schoorsteenbrand?
Als je de schoorsteen goed schoonhoudt, is de kans op een schoorsteenbrand klein. Maar mocht het toch mis gaan, wat doe je dan?
- Bel meteen de brandweer (112).
- Sluit onmiddellijk de schoorsteenklep.
- Voorkom zo goed mogelijk dat lucht de schoorsteen bereikt.
- Doof het vuur, maar NIET met water, gebruik het beste zand of soda.
- Als het vuur uit is, ventileer dan meteen de ruimte.
Hoe vind je een betrouwbare schoorsteenveger?
Het reinigen van de schoorsteen is iets wat zorgvuldig gedaan moet worden. Het is daarom belangrijk om te controleren of het bedrijf betrouwbaar is.
- Pas goed op voor valse keurmerken, dat komt vaker voor dan je zou denken.
- Veel betrouwbare schoorsteenvegers zijn aangesloten bij de ASPB. Vegers die zijn aangesloten bij deze bond hebben een opleiding gevolgd voor dit vak. Dit kunnen zij dan bewijzen met een pas. Vraag altijd naar de pas voordat je het bedrijf je schoorsteen laat schoonmaken.
- Google ook even de naam van het bedrijf, om te kijken of er klachten zijn over het bedrijf.
- Of vraag gewoon ouderwets in je eigen omgeving rond naar een betrouwbare schoorsteenveger.