Hoe prijzen makelaars een koopwoning?

Nederland – Steeds vaker geldt voor woningen in onze provincie dat een vraagprijs geen uitnodiging is om een lager bod te doen, maar juist een hoger bod. Kortom, de vraagprijs is steeds vaker een ‘bieden vanaf’ prijs. Toch is de vraagprijs wel degelijk belangrijk. Soms worden huizen bewust iets lager geprijsd, zodat er meer kopers op afkomen. Maar hoe kun je inschatten of een makelaar een ‘goede’ vraagprijs aan een woning heeft gehangen? Enkele inzichten uit de Nederlandse makelaardij anno 2021.

Hoe werken makelaars?
De meeste aankoopmakelaars kijken naar de waarde van vergelijkbare woningen. Dat is nog niet zo simpel; want zeker als het geen nieuwbouw betreft is iedere woning weer anders. Een goede makelaar kijkt daarom naar de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de vraagprijs van een huis.

Belangrijke factoren die meewegen zijn bijvoorbeeld de ligging (vrij uitzicht of niet), de afwerking, de indeling en zelfs bouwkundige of juridische aspecten hebben soms grote invloed op de waarde van appartementen en gezinswoningen. Om toch een goede schatting te kunnen maken wordt dus gekeken op welke punten wel overeenkomen, en op welke punten ze weer van elkaar anders zijn.

Onderzoek transactieprijzen
Wat je als huizenjager als eerst moet doen is kijken naar de transactieprijzen. Want zoals we weten is de verkoopprijs niet zelden veel anders dan de vraagprijs, met overbiedingen van soms wel €50.000,- voor een hele gewilde woning op een populaire plek. Deze informatie hebben aankoopmakelaars en verkoopmakelaars, maar je kunt deze ook zelf opvragen bij het Kadaster. 

Kijk niet naar alle data, maar natuurlijk vooral naar de recente transacties. Want de huizenmarkt van 2021 is heel anders dan 2020, toen verkopers bang waren dat de huizenprijzen gingen dalen en nog snel hun woning in de verkoop deden. In werkelijkheid gingen de huizenprijzen juist nog verder stijgen met uitschieters van 10 tot 20%. Kijk daarom naar data van maximaal 3 maanden geleden om een accuraat beeld te verkrijgen.

Veel data is accurater bieden
Kennis is macht. Een bekende uitdrukking, en ook van toepassing op de woningmarkt. Want iemand met de juiste kennis van zaken weet hoeveel hij kan bieden. Soms kan men zelfs €50.000,- overbieden en dan nog een goede koop hebben, omdat hij uit zijn data weet dat het alsnog een lage transactie prijs is. Maar het omgekeerde is ook waar! Teveel geboden door te weinig inzichten uit de markt. Zorg dus dat je voldoende informatie hebt voor een correct bod.

Back to top button