Hoe maak je thuis de beleving van uit eten gaan?

Nederland – Genieten van een gezellige sfeer, een heerlijke maaltijd en leuk gezelschap: alle kenmerken van een fijne avond uit eten. Je hoeft daarvoor niet de deur uit, want de ervaring van een voortreffelijk restaurantbezoek kun je ook in huis halen. Met deze tips maak je thuis een heerlijke restaurantervaring.

De aankleding
Sfeervolle decoratie maakt de uitstraling van een restaurant in huis helemaal compleet. Inventariseer eerst wat je al in huis hebt, zoals net servies, wijnglazen, fijn bestek, enzovoorts. De tafel dek je met een tafelkleed, glazen en een karaf water. Servetten kunnen natuurlijk ook niet ontbreken, en een fijne houder is ook een leuke toevoeging. 

Met de basisproducten op tafel kun je verder met leuk decoreren. Kaarsen staan bijvoorbeeld erg gezellig, maar blijf denken aan de veiligheid. Die kun je ook vervangen door LED lampjes; ze zijn tegenwoordig in veel soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Als je echt uit wilt pakken, voeg je ten slotte een menukaart toe.

De drankjes
Bijzondere drankjes zijn echte sfeermakers aan tafel. Stem de drankjes die je serveert wel af op de rest van het menu. Ga je bijvoorbeeld voor de Italiaanse keuken, verdiep je dan in de allerbeste wijn bij de gerechten. Bij de Mexicaanse of Caribische keuken past een cocktail of mocktail (alcoholvrije variant) perfect. 

Zo kun je voor elk soort gerecht bijpassende drankjes vinden. Een bijpassende wijn vinden of goede cocktail maken hoeft niet moeilijk te zijn: op het internet is veel informatie te vinden en in slijterijen adviseert het personeel je graag. Sommige cocktails bestaan maar uit drie ingrediënten en vereisen dus geen diepgaande bartender ervaring.

Voorgerecht
Het voorgerecht is de eerste indruk van de restaurantervaring in huis: de ideale gang om er iets bijzonders van te maken. Je hoeft het jezelf niet erg moeilijk te maken, want er zijn genoeg voorgerechten die niet ingewikkeld, maar erg smakelijk zijn. Carpaccio vereist bijvoorbeeld weinig voorbereiding en een garnalencocktail is ook niet erg ingewikkeld.

Een truc om het voorgerecht indrukwekkender te maken is door ook aandacht aan de presentatie te besteden. Blader bijvoorbeeld eens door wat kooktijdschriften of zoek inspiratie op Internet. Op platformen als Pinterest en YouTube zijn er veel leuke voorbeelden met duidelijke uitleg te vinden.

Hoofdgerecht
Voor zowel het hoofdgerecht als het nagerecht geldt dat voorbereiding het halve werk is. Vlees kun je vaak al van tevoren marineren en de smaak zo goed in laten trekken. Snijwerk kun je ook van tevoren al doen, mits je de groenten luchtdicht in de koelkast bewaart. Een goede keukenmachine is essentieel en bespaart op dit gebied extra tijd.

Dressings en sausjes kunnen ook prima van te voren gemaakt worden. Een handige tip voor het hoofdgerecht is om te kiezen voor een ovengerecht: je hoeft het eten tijdens bereiding niet continu in de gaten te houden en hebt zo meer tijd vrij om aan de andere gangen te besteden. 

Nagerecht
Een lekker dessert maakt de restaurantervaring helemaal compleet. Bepaalde desserts kun je compleet van tevoren maken, zodat je tijdens het etentje alleen maar hoeft te serveren. Tiramisu, gebak en chocolademousse zijn daar goede voorbeelden van.

Je kunt ook gaan voor desserts met een indrukwekkende factor, zoals crème brûlée die je aan tafel brandt of affogato waarvan je de espresso aan tafel schenkt. Verder geef je een nagerecht een extra luxe twist met wat eenvoudige garnering. Denk aan chocoladekrullen, rode vruchten, bosbessen en meer: je kunt alle kanten op.

Extra tips
Om het jezelf makkelijker te maken en de restaurantervaring te vergroten vind je hier nog wat extra tips.

  • Houd de gerechten binnen één thema, zoals Italiaanse of Spaanse keuken
  • Kies bij minstens een gang voor een gerecht dat je volledig of zo veel mogelijk kunt voorbereiden
  • Doe de boodschappen ruim op tijd, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als een ingrediënt niet te vinden is
  • Bekijk ter voorbereiding how-to video’s; er zijn veel tips van chefs zoals Gordon Ramsay en Jamie Oliver online te vinden
  • Kies voor decoratie die bij jouw gerechten past
  • Vergeet niet om bij je gasten naar allergieën en dieetvoorkeuren te vragen
  • Maak het jezelf niet te druk of te moeilijk, zodat je gezellig met de gasten mee kunt tafelen

Back to top button