Nederland – Met de extreme weersomstandigheden de afgelopen jaren is het belangrijk om je tuin regen- en hittebestendig te maken. De veranderende weersomstandigheden leveren een heleboel problemen op. Zo regent het meer en harder dan voorheen. Maar er zijn ook periodes van hitte en droogte. Bij regenval stroomt het meeste regenwater rechtstreeks in het riool. Maar, de riolering kan het vele regenwater vaak niet aan waardoor tuinen en straten blank komen te staan. Een goed aangelegde tuin kan een bijdrage leveren aan een oplossing voor dit probleem.
Wanneer regenwater wordt afgevoerd naar het riool, wordt relatief schoon (regen)water gemengd met het bevuilde rioolwater. Dit moet uiteindelijk ook weer gezuiverd worden. Dit kost een heleboel energie. Niet milieuvriendelijk dus. Ook krijgt een gedeelte van de bodem in de steden geen kans om grondwater op te nemen. Dit zorgt voor problemen met bijvoorbeeld de funderingen.
Het is daarom belangrijk dat het water in je tuin makkelijk weg kan zakken en wordt opgenomen door de bodem. Wil je testen hoe waterdoorlatend de bodem in jouw tuin is? Dit kun je makkelijk doen door een gat te graven van ongeveer 30cm x 30cm x 30cm en hier een volle emmer water in te gooien. Is het water binnen 30 minuten al weg? Dan is de grond in hoge mate water doorlatend. Is het water binnen vier uur weg? Dan is de grond gemiddelde mate waterdoorlatend. Is het water na vier uur nog niet weg? Dan is de grond in lage mate waterdoorlatend. Dit kan je helpen bij het kiezen van geschikte maatregelen die jij in de tuin kan treffen om wateroverlast tegen te gaan.
In de infographic hieronder zijn namelijk 22 maatregelen te zien die je kan nemen om je tuin tegen regen en hitte te beschermen. De maatregelen zijn verdeeld in maatregelen die helpen bij hevige regenval, maatregelen die helpen bij extreme hitte en maatregelen die in beide gevallen een gunstig effect hebben. Ze variëren van eenvoudig en goedkoop tot moeilijk en wat duurder. De moeilijke/duurdere maatregelen hebben natuurlijk wel een groter effect. Maar, alle beetjes helpen! Dus maakt het niet uit hoe handig je bent of hoe groot je budget is, met kleine aanpassingen draag je toch je steentje bij.


Bij elke maatregel uit de infographic hoort een korte toelichting. Deze kun je hier vinden. Hoe duur (relatief) een maatregel is, is aangeduid met eurotekens op een schaal van 1 t/m 5. Hoe meer eurotekens hoe duurder de maatregel is om toe te passen. Aan de bolletjes is te zien hoe ingewikkeld een maatregel is: hoe meer bolletjes, hoe moeilijker.