fbpx
8.1 C
Delfzijl
20 januari 2021 01:38

Historische verenigingen denken mee over gemeentewapen het Hogeland

Uithuizen – Zes historische verenigingen in de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond kunnen meedenken over het te ontwikkelen wapen voor de nieuwe gemeente Het Hogeland, de  gemeente die per 1 januari 2019 ontstaat uit deze vier gemeenten.  

Aan de verenigingen is  gevraagd om aan te geven “hoe de geschiedenis van de streek in uw ogen vorm zou moeten krijgen in het te ontwikkelen wapen en welke landschappelijke en cultuurhistorische elementen en kenmerken in dat wapen zouden kunnen worden verbeeld. Ook zijn wij geïnteresseerd in uw visie ten aanzien van de te gebruiken kleuren.” De verenigingen hebben tot 1 augustus aanstaande de tijd om –via een informatieavond en/of per brief- op de oproep te reageren.

De nieuwe gemeente Het Hogeland heeft inmiddels een huisstijl. Die werd ontwikkeld door het  bureau Dizain. Hoewel er voor gemeenten geen wettelijke plicht is tot het voeren van een wapen is hier uit representatief oogpunt wel voor gekozen. Het wapen zal onder meer worden gevoerd op de ambtsketen, akten van burgerlijke stand, trouwboekjes en kleding van de ambtenaren van de burgerlijke stand.

De input van de historische verenigingen wordt voorgelegd aan een heraldisch kunstenaar. Die maakt een ontwerp dat naar verwachting begin september 2018 aan de stuurgroep herindeling BMWE wordt gepresenteerd. Het ontwerp gaat vervolgens naar de Hoge Raad van Adel. De vaststelling van het wapen geschiedt bij Koninklijk Besluit. Voor het ontwerp en de vervaardiging van de ambtsketen, waarin het wapen wordt opgenomen, zijn  edelsmeden  uit de regio benaderd. Aan een van hen wordt begin september 2018 de opdracht  gegund.

Volg ons op

10,788FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten