fbpx
13.7 C
Delfzijl
vrijdag 18 september 2020
Home Agenda tips Historische koetsentocht door omgeving Slochteren op zaterdag 1 september

Historische koetsentocht door omgeving Slochteren op zaterdag 1 september

Slochteren – Op 1 september gaan Slochteren en omgeving  meer dan 100 jaar terug in de tijd. Op deze speciale zaterdag wordt voor de 22ste keer de Fraeylema Koetsentocht georganiseerd.

Voor liefhebbers van historie, antiek gerij, paarden, oldtimer automobielen uit de jaren ’20 en het fraaie Groningse landschap een unieke gelegenheid dit culturele erfgoed van dichtbij te bewonderen. De Fraeylema Koetsentocht is 25 kilometer lang, vertrekt om 10.30 uur bij manege “De Woldstreek” in Schildwolde en eindigt tussen 16.00 en 16.30 uur bij De Fraeylemaborg in Slochteren. Een bezichtiging meer dan waard!

Het niveau van dit Fraeylema evenement is zeer hoog. U ziet ter plaatste en onderweg de mooiste ornamenten van perfect onderhouden historische aanspanningen, glanzend gepoetste paarden, traditionele tuigen en antieke kleding, meestal in het bezit van verzamelaars.

Onderweg zijn twee stops: om ca. 12 uur zijn de rijtuigen en koetsen opgesteld bij één van de oudste kerken van de provincie, Hoofdweg 33 in Hellum. De kerk is open voor bezichtiging; daar treedt ook het zangkoor “De Parelzangers” op. De tweede stop is tussen 13.00 en 14.00 uur bij de Beereshoeve, Zuiderstraat 26 in Noordbroek. Daar is ook een miniwijnproeverij. De beide stops bieden de gelegenheid de paarden te aaien, informatie te krijgen over de rijtuigen, paarden en oldtimer auto’s. 

Veelzijdige show
De stoet bestaat uit 5 oldtimer auto’s, 25 museale rijtuigen uit de tijd dat de adel en plattelandsbewoners zich verplaatsten met paard en wagen: een barouche, de imposante bierwagen van Poelman, getrokken door Hongaarse koudbloedpaarden, boodschappenwagens voor uitstapjes en theevisites, 4 kapitale postkoetsen met zitplaatsen bovenop en binnenin en de “Commandeurskoets” van de Compagnie tot Instandhouding van het Oude Gerij. Op het terrein achter manege “De Woldstreek” worden de aanspanningen door een jury van de Vereniging Traditioneel Gerij beoordeeld op veiligheid, authenticiteit, conditie van paarden en tuigage. Harry’s Horse, de bekende groothandel voor paardensportartikelen, stelt voor alle koetsiers complete poetskisten beschikbaar. De Stamboekvereniging Het Groninger Paard, een massief, krachtig, werkwillig warmbloedpaard dat wordt gebruikt voor alle takken van de paardensport, bereidt zich voor op een demonstratie. Eigenaars van authentieke aanspanningen, die mee willen doen, kunnen zich nog tot 30 augustus aanmelden bij Roel de Vries: r.de.vries@kpnplanet.nl

Hulptroepen en tentoonstellingen
Het organisatiecomité wordt geholpen door een grote groep vrijwilligers: studenten van AOC Terra, die getraind zijn om het publiek in goede banen te leiden, wettelijke ordehandhavers en verkeersregelaars, gediplomeerde EHBO-ers, een dierenarts en vrijwilligers voor de inwendige verzorging van deelnemers en paarden, verschillende Dorpsverenigingen en sponsors die de Fraeylema Koetsentocht ondersteunen.

Wie er een dagje uit van wil maken, komt in Slochteren goed aan zijn trekken. In de Fraeylemaborg is de tentoonstelling “Borgkinderen”. Er zijn originele speelkamers voor kinderen ingericht. Daarnaast zijn in het 23 hectare grote landschapspark “Follies gebrouwd: 10 romantische gebouwtjes, die je ook van binnen kunt bekijken. Op het Erfgoedplein, Hoofdweg 9 in Slochteren, is vanaf 1 september een sfeervolle kunst- en hobbymarkt met kraampjes voor streekproducten, amateurkunst, hobbyartikelen en een foodmarkt. Bezoekers kunnen daar ook genieten van live muziek met een hapje en drankje.

Route Fraeylema koetsentocht Slochteren 1 september 2018.

 • Start manege Schildwolderdijk 67
 • RA Schildwolderdijk
 • RA Slochtermeenteweg
 • LA Denemarken
 • LA Slochterdiep
 • LA Hoofdweg Korte stop Kerk Hellum
 • RA Veenweg
 • RA Eideweg
 • Noorderweg/Hoofdweg Noordbroek
 • Uiterburen Noordbroek Lunchpauze Jos Beeres
 • RA Drostenlaan
 • RA Nw. Spitsbergerweg
 • RA Botjesweg
 • LA Sappemeersterweg
 • RA G.Veenhuizenweg
 • LA Noordbroeksterweg
 • LA Hoofdweg richting Fraeylemaborg. Tijdstip tussen 16.00 en 16.30 uur

De mogelijkheid bestaat dat de route iets verlengd wordt i.v.m. een te vroege aankomst in Slochteren.