Het Onzichtbare Oog: Jouw Android-Telefoon en Google

Nederland – In ons dagelijks leven zijn smartphones onmisbaar geworden. In Nederland gebruiken ruim negen miljoen mensen een Android-telefoon. Deze handige apparaten houden ons verbonden met de wereld om ons heen, maar er schuilt ook een minder bekende kant aan. Wanneer je door je favoriete apps navigeert, berichten verstuurt of de weg zoekt via Google Maps, verzamelt je telefoon ongemerkt een schat aan gegevens en stuurt deze door naar Google. Dit omvat ook gegevens over je telefoongebruik die je liever privĂ© houdt.

Jouw Data: Goud Waard voor Google

Bijna elke actie die je onderneemt op je Android-telefoon – van swipen tot zoeken – wordt door Google vastgelegd. Je locatiegegevens, app-gebruik en zelfs de tijden waarop je je telefoon gebruikt, worden verzameld. Dit vormt een digitaal profiel van jou, met je interesses en voorkeuren. Google, het bedrijf achter Android, is erop uit zoveel mogelijk over zijn gebruikers te weten te komen, omdat deze informatie van grote waarde is.

De verzamelde data stelt Google in staat haar producten en diensten beter op de gebruiker af te stemmen. Echter, veel van deze data mag volgens de privacyregels niet zonder jouw toestemming worden gebruikt. Ondanks deze regels blijkt dat Google profiteert van deze informatie, ten koste van jouw privacy.

Onontkoombaar: Google Play Services

Zelfs wanneer je denkt voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke informatie, blijft je Android-telefoon gegevens verzamelen via Google Play Services. Deze achtergrondprocessen, die niet uitgeschakeld kunnen worden, zorgen ervoor dat je toestel continu informatie doorstuurt naar Google.

Het bezitten van een Android-telefoon betekent dus dat Google je constant kan monitoren, zelfs wanneer je telefoon niet actief gebruikt wordt. De privacyinstellingen die je kunt aanpassen, bieden niet de volledige bescherming die je zou verwachten.

Tegenstrijdig met Google’s Privacybeleid

Interessant is dat Google in haar eigen privacyrichtlijnen adviseert tegen het gebruik van langdurige en niet-resetbare identificatiemiddelen om tracking over verschillende apps te voorkomen. Toch lijkt het erop dat Google haar eigen adviezen negeert wanneer het aankomt op het verzamelen van gebruikersgegevens van Android-gebruikers. Data wordt gekoppeld aan permanente identificatoren, waardoor vrijwel elke activiteit op je toestel naar jou teruggeleid kan worden.

Noodzaak voor Verandering

De verzamelmethodes van Google zijn in strijd met de Nederlandse en Europese regelgeving omtrent privacy. Deze wetten zijn in het leven geroepen om de consument te beschermen, maar Google lijkt zich hier weinig van aan te trekken.

Stichting Massaschade & Consument staat op tegen techgiganten die de privacyrechten van consumenten schenden. Na acties tegen bedrijven zoals TikTok en Airbnb, richten ze nu hun aandacht op Google en het Android-besturingssysteem. Ze strijden voor een rechtvaardiger gebruik van gebruikersdata en compensatie voor hen die hun gegevens ongewild hebben gedeeld. In een wereld die steeds meer gedigitaliseerd raakt, is controle over persoonlijke gegevens essentieel.

Voor meer informatie over de actie van Stichting Massaschade & Consument tegen Google en om je aan te sluiten bij deze strijd, kun je terecht op de website androidclaim.nl .

Back to top button