Herfstweer: Regen en wind staan weer op het programma

Nederland – Vrij fris en overwegend droog weer ruilen we de komende dagen in voor onvervalst herfstweer. Elke dag valt regen en vooral later op woensdag waait het flink met aan zee een krachtige tot harde, mogelijk stormachtige zuidwestenwind met kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Ondanks wind en regen wordt het wel duidelijk warmer. Woensdag wordt het 16-17 graden in het noorden en 20 in het zuiden.

Na een vrij koude week met over het algemeen rustig weer met een mix van zon, wolken en een enkele bui, gaat het weerbeeld vanaf morgen veranderen. In de ochtend is het nog droog, maar dinsdagmiddag gaat het vanuit het zuidwesten regenen. De zuidenwind is matig en aan zee vrij krachtig en het wordt van noord naar zuid 13 tot 16 graden.

Zeer zachte woensdag met regen en veel wind
Ook woensdag is het bewolkt en valt enige tijd regen. In de middag wordt het vanuit het zuiden geleidelijk droog en breekt de zon nog even door. De matige wind neemt in kracht toe en draait naar het zuidwesten. Boven land waait het later op woensdag vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard. In het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden wordt de wind woensdagavond stormachtig, windkracht 8. Er zijn dan ook zware windstoten mogelijk van 75 tot lokaal 90 km/uur. Ondanks wind en regen is het niet koud, want de temperatuur stijgt naar 16-17 graden in het noorden en naar 18-19 graden in het midden van het land. In het zuiden kan het 20 graden worden.

Ook donderdag is het ook nog zeer zacht met maxima van 16-19 graden. Het komt tot een enkele bui, maar geregeld schijnt ook de zon. Ook vrijdag en in het weekend blijft het wisselvallig met een mix van zon, wolken en enkele buien. De temperatuur stijgt vrijdag naar 15-17 graden. In het weekend liggen de maxima veelal tussen 14 en 16 graden. Daarmee blijft het zachter dan gebruikelijk. 

Daalde de temperatuur afgelopen weekend nog lokaal tot onder het vriespunt, de komende dagen is van nachtelijke vorst geen sprake. De temperatuur daalt in de nacht naar waarden tussen 7 en 10 graden. Zowel in de nacht naar woensdag als in de nacht naar donderdag wordt het zelfs niet kouder dan 11 tot 13 graden. Tijdens deze nachten zijn mogelijk wel de vallende sterren van de Orioniden te zien.

Rustige en overwegend droge maandag
Op deze maandag is het nog rustig herfstweer. Het is meest bewolkt met soms wat zon en lokaal een enkele bui. Over het algemeen is het droog en het wordt vanmiddag 12-14 graden.

Back to top button