fbpx
10.3 C
Delfzijl
28 oktober 2020 18:47

Herdenking Joods – Monument Groot Bronswijk in Wagenborgen

Wagenborgen – Op donderdag 9 maart 2017 zal de jaarlijkse herdenking plaats vinden bij het Joods monument op het voormalig terrein van Psychiatrisch Ziekenhuis Groot-Bronswijk. Het monument dat in 2006 werd onthuld en in het voorjaar van 2016 het “Compliment voor een Monument” mocht winnen. Een prijs in het leven geroepen en uitgereikt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Provincie Groningen en “De Verhalen van Groningen”.

Tijdens de herdenking van dit jaar zal opnieuw worden stilgestaan bij het feit dat op maandag 9 maart 1943 om 10.50 uur vier joodse bewoners van de Stichting werden weggehaald. Via Westerbork reisden zij naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen om daar op vrijdag 13 maart bij aankomst te worden vergast.

Deze ochtend worden: Betje en Sientje Stoppelman, Heintje Levie en Heiman Aptroot herdacht.

Dit wordt gedaan door een aantal korte toespraken, door het noemen van de namen van de slachtoffers, passende muziek zal klinken door het ensemble “Moniek Bollen”, met het voordragen van gedichten door kinderen van basisschool “De Kronkelaar” en door het leggen van bloemen, gevolgd door een moment van stilte. De kinderen van groep 5 en 6 zullen een belangrijke rol spelen tijdens de herdenking.

Een lid van de Raad van Bestuur van Lentis, de Commissaris van de Koning van de Provincie Groningen, de burgemeester van de Gemeente Delfzijl, vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke- en kerkelijke organisaties uit Wagenborgen, andere genomineerden “Compliment voor een Monument-2016”, een vertegenwoordiger van de Joodse Gemeenschap in Groningen en een overlevende van de Holocaust zullen hierbij aanwezig zijn.

De herdenking bij het monument  begint precies om 10.50 uur en u bent van harte uitgenodigd. Het spreekt vanzelf dat u een witte bloem of kiezel neer kunt leggen bij het monument.

Na de plechtigheid is er voor alle belangstellenden een nazit in gebouw “De Open Poort” naast de Petruskerk in het centrum van Wagenborgen.

Volg ons op

10,412FansLike
1,424VolgersVolg
5,222VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten