Herdenking bij Joods monument Groot-Bronswijk in Wagenborgen

Wagenborgen – In Wagenborgen vindt donderdag 9 maart weer de jaarlijkse herdenking plaats bij het Joods monument op het voormalig terrein van Groot-Bronswijk.

Er zal worden stilgestaan bij het feit dat hier op maandag 9 maart 1943 om 10.50 uur vier joodse bewoners zijn weggevoerd. Via Westerbork reisden zij naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen om daar op vrijdag 13 maart bij aankomst te worden vermoord en verbrand. Het gaat om Betje en Sientje Stoppelman, Heintje Levie en Heiman Aptroot.

Tijdens de herdenking zullen korte toespraken worden gehouden en de namen van de slachtoffers worden genoemd. Het ensemble Bollen & Co zorgt voor passende muziek. Ook worden er korte gedichten en verhalen voorgedragen door kinderen van Kindcentrum De Kronkelaar, die deze bijdragen zelf hebben geschreven. 

Er worden toespraken gehouden door Johan Oostinga, namens de Raad van Bestuur van Lentis, burgemeester Ben Visser van de gemeente Eemsdelta en René de Vries, overlevende van de Holocaust. Vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke en kerkelijke organisaties uit Wagenborgen, oud Groot-Bronswijkers en dorpsbewoners zullen hierbij aanwezig zijn.

De herdenking begint om 10.50 uur precies. Het monument staat aan  aan de Hibiscusstraat in Wagenborgen. Men kan een bloem of kiezelsteen neerleggen aan de voet van het gedenkteken.

Onthullling informatiebord 
Tijdens de herdenking zal een informatiebord worden onthuld met informatie over de slachtoffers en over de manier van herdenken bij dit Joods-monument. Het monument won in 2016 het “Compliment voor een Monument” Een prijs die in het leven werd geroepen en uitgereikt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Provincie Groningen en “De Verhalen van Groningen”.

Aansluitend is een ieder van harte welkom om in De Ontmoeting naast de Petruskerk na te praten. Dit gebeurt onder het genot van een kopje koffie.Back to top button