Grunneger veurleescup gewonnen door Jan van Baren van de Abt Emoschool uit Westeremden

Groningen – Afgelopen woensdagmiddag 16 maart werd er in een bomvol der Aa-theater in Groningen gestreden om de Grunneger veurleescup. Deze werd voor de 21ste keer georganiseerd door de stichting Kostverloren.

Leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs lazen allemaal een verhaal of gedicht in het Gronings voor. Het aantal deelnemers vanuit het Hoogeland mag groot worden genoemd; Bedum, Middelstum, Uithuizermeeden waren goed vertegenwoordigd. Maar er waren ook kinderen uit de kleinere kernen, zoals Onderdendam, Westeremden en ’t Zandt. Fré Schreiber, ook wel bekend als Meester Kriet, was de spreekstalmeester van de dag. Tussen de voordrachten van de kinderen door zette hij een ieder aan het denken met raadsels en mopjes. Zo heel af en toe zette hij een deelnemer weer op het goede spoor, als die de draad even kwijt was.

Een speciaal intermezzo was er door Charlie die ijscoman, die als Amsterdammer ook een verhaal in het Gronings voorlas over – hoe toepasselijk, ijsco’s. Terwijl de jury, bestaande uit Gerben Doornbos de winnaar van vorig jaar, schrijfster Annie van Dijken, en stadsdichter van Groningen Kasper Peters, druk doende waren om de winnaar te bepalen, deelde Charlie aan alle aanwezigen een ijsco uit.

De jury had het niet gemakkelijk. Het niveau was dit jaar hoog. Aan een eerste, tweede en derde prijs had de jury dan ook niet genoeg. Er waren twee eervolle vermeldingen : Bryan Dokter en Venus Bassari Mahmouddjeg, allebei van De Regenboog uit Bedum. De derde prijs ging eveneens naar Bedum, Lydia Scholte uit groep 7 van De Regenboog. Zij las het verhaal Esther uit de Kinderbijbel. Het verhaal gaat over een knappe prinses, maar de jury vond dat het ook werd voorgedragen door een knappe prinses. De tweede prijs was voor Kas Jager uit groep 8 van de Zandplaat uit ’t Zandt. Hij las het verhaal ‘Raaistas’ van Kunny Luchtenberg voor uit het boek ‘Oet schoulkraant’. Alle juryleden hadden bij zijn voordracht ‘helder’ genoteerd, en ook het contact met de zaal was goed. De hoofdprijs was voor Jan van Baren uit groep 7 van de Abt Emoschool uit Westeremden. Hij nam alle aanwezigen mee met de belevenissen van Nansie Koakelhenne van Henri Wierth. Een geboren verteller! Alle prijswinnaars kregen naast een mooie beker, uitgereikt door de recent aangetreden streektaalfunctionaris Ingeborg Nienhuis, ook nog een boekenpakket beschikbaar gesteld door stichting t Grunneger bouk.Back to top button