fbpx
14.9 C
Delfzijl
donderdag 24 september 2020
Home Algemeen Grote opkomst dodenherdenking Delfzijl

Grote opkomst dodenherdenking Delfzijl

Delfzijl – Door heel Nederland is vrijdagavond twee minuten stilte gehouden om de oorlogsslachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord zijn in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Het jaarthema voor 2018 is het ‘Jaar van Verzet’. Het gaat hierbij om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook de inspiratie die het ons nu nog biedt. Het programma in Delfzijl begon even voor zeven uur met een herdenking bij het Joods monument in het gemeentehuis.

Hierna werd er gelopen naar de begraafplaats waar een herdenking bij de Britse eregraven en bij het monument Joanna plaatsvond. Vervolgens liep het gezelschap richting het Commandementsplein daar werd de stoet opgesteld in volgorde van de kranslegging bij het gemeentehuis. Waar na het Signaal Taptoe twee minuten stilte volgend.

Muziekvereniging Koningin Wilhelmina speelde na het moment van stilte samen met popkoor True Colors het Wilhelmus gevolgd door een toespraak van burgemeester Gerard Beukema.

Na de toespraak en de voordracht van gedichten door leerlingen van OBS Jan Ligthart werden de kransen gelegd. Aansluitend was er een informeel samenzijn in de raadszaal van het gemeentehuis, hiermee kwam er een eind aan de 4 mei herdenking in Delfzijl.