Grote kans op aangenaam weer met Pinksteren

Nederland – Het lange hemelvaartsweekend is bijna voorbij en volgend weekend dient het volgende lange weekend zich aan. Op deze zondag is het fris met 12 tot 15 graden, maar de temperaturen gaan komende week in de lift. De verwachting voor het pinksterweekend laat aangename temperaturen zien.

De temperaturen gaan komende week in de lift en vanaf woensdag stijgt het kwik op veel plaatsen naar waarden boven 20 graden. Wel stijgt eind van de week vooral landinwaarts de kans op enkele regen- en onweersbuien.

Ook in het pinksterweekend zijn er enkele buien mogelijk, maar er zijn ook droge dagdelen met flinke zonnige perioden. De temperatuur komt rond of iets boven de norm uit voor de tijd van het jaar. Waarden van 18 graden in het noorden tot 22 in het zuiden zijn heel gebruikelijk voor de eerste dagen van juni.

Grote kans op aangename temperaturen
De kans op temperaturen van 20 graden of meer is in het noorden van het land ongeveer 40%. In het midden van het land is de kans op een warme Pinksteren ongeveer 50% en in het zuiden is de kans 70% dat het warmer is dan 20 graden. In het zuiden is de kans op zomerse temperaturen van 25 graden of meer zelfs 25%. In het noorden en midden is de kans op temperaturen van 25 graden of meer ongeveer 10%.

Lees hier alles over de koudste en natste Pinksteren

Pinksterweer elk jaar anders
Temperaturen van ruim 19 graden in De Bilt zijn gebruikelijk tijdens Pinksteren. In 2016 hadden we de koudste Pinksteren sinds 1901. Op eerste pinksterdag, in dat jaar op 15 mei, werd het in De Bilt niet warmer dan 12,1 graden. Pinkstermaandag werd het 13,6 graden op het hoofdstation. Vorig jaar viel Pinksteren op 23 en 24 mei. Op beide dagen werd het in De Bilt maximaal 15 graden en daarmee was Pinksteren fris.

Lees hier alles over de warmste en zonnigste Pinksteren.

De warmste Pinksteren was in 1903. Op beide dagen, in dat jaar op 31 mei en 1 juni, steeg de temperatuur in De Bilt naar 29 graden. De enige tropische dag met Pinksteren was 29 mei 1944. In De Bilt werd het toen precies 30 graden. De laatste keer dat het zomers warm was met Pinksteren was in 2020. Op Pinkstermaandag 1 juni werd het in De Bilt 25,4 graden.

Bron
Weeronline
Back to top button