16.8 C
Delfzijl
24 juni 2021 23:04

Groningse ondernemers verkennen mogelijkheden van 5G en satellietinformatie bij de ESA

spot_img

Noordwijk – Op 21 november organiseerde de ESA samen met 5Groningen een conferentie over 5G en satelliet-informatie. De conferentie vond plaats op het ESA-terrein in Noordwijk. Een delegatie van 50 personen met ondernemers, team 5Groningen en andere geïnteresseerden uit Groningen reisden gezamenlijk naar Noordwijk om de conferentie bij te wonen. Daarnaast waren bedrijven aanwezig vanuit heel Europa, onder andere uit de satellietsector. De conferentie bood meer informatie over de mogelijkheden van satellietinformatie en de meerwaarde van de combinatie met 5G. Een belangrijk doel van het event was het enthousiasmeren en stimuleren van de aanwezige bedrijven om een tender in te dienen voor een dienst die gebruikmaakt van 5G en satellietinformatie.

Het ochtendprogramma bestond uit presentaties van de ESA, European Distribution System Operators, DIMECC en the Netherlands Space Office. Peter Rake, programmamanager van 5Groningen sprak over de samenwerking tussen 5Groningen en de ESA. Henk Zwetsloot van Groningen Seaports en Toon Norp van TNO vertelden meer over use cases met 5G en satellietinformatie. Tussen de middag was er speciaal voor de deelnemers uit Groningen een tour georganiseerd naar het Erasmus Space Exhibition Center.

Na de lunch konden de deelnemers kiezen uit verschillende workshops en was er mogelijkheid om te netwerken met Europese bedrijven, binnen de thema’s landbouw, energie, zorg, verkeer en leefomgeving. De Groningse ondernemers uit onder meer de landbouw, droneluchtvaart, energiesector en sensortechnologie waren zonder uitzondering enthousiast over de kansen die de inzet van allerlei satellietdiensten voor hun sector bieden. En de meegereisde onderzoekers en wetenschappers onderkenden de talrijke mogelijkheden die data uit de ruimte kunnen toevoegen aan hun researchprojecten.

Samenwerking ESA en 5Groningen
ESA en 5Groningen werken met elkaar samen en verkennen hoe 5G en satellietinformatie elkaar kunnen aanvullen en versterken. Een flink aantal pilots van 5Groningen kan hierdoor profiteren van unieke satellietinformatie als extra functionaliteit bovenop 5G. En bedrijven uit het Europees netwerk van ESA testen in 5G proeftuinen van 5Groningen.

Tender ESA en 5Groningen
Organisaties uit een deel van Europa worden uitgenodigd om voorstellen in te dienen voor diensten die gebruikmaken van 5G- en satelliettechnologieën. De initiatieven die uiteindelijk worden geselecteerd krijgen de mogelijkheid om hun idee te testen in de 5G proeftuin van 5Groningen: op het 5G Lab op de Zernike Campus of bij één van de testlocaties in het gebied.

Naast toegang tot satelliet-informatie biedt ESA onder voorwaarden ook cofinanciering aan pilots op het gebied van 5G en satelliet-informatie. Op de website van ESA staat meer informatie over de tender: https://business.esa.int/funding/intended-tender/esa-5groningen-opportunity

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,258VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
WonenWonen
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin

Populaire berichten