Groningse gaskraan tijdelijk geopend vanwege verwachte vrieskou

Groningen – De NAM draait, ruim drie maanden na het stopzetten van de gaswinning in Groningen, tijdelijk de gaskraan weer open vanwege de verwachte vrieskou in Nederland. De waakvlam wordt ingeschakeld op de productielocaties in Spitsbergen en Scheemderzwaag, omdat morgen temperaturen onder de -6,5 graden worden verwacht. Deze maatregel is volgens demissionair staatssecretaris Vijlbrief van Economische Zaken en Klimaat een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat huishoudens zonder gas komen te zitten bij problemen tijdens de vrieskou.

Gasunie geeft als voorbeeld dat de gasopslag Norg kan uitvallen als de minimumtemperatuur onder de -6,5 graden daalt, wat de leveringszekerheid van gas in gevaar brengt. In dat geval zou er snel gas uit het Groninger gasveld moeten worden opgepompt.

Volgens Vijlbrief zal de waakvlam in Spitsbergen en Scheemderzwaag ongeveer twee dagen branden, met een minimale winning. Hij benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer dat de gaswinning in Groningen definitief stopt op 1 oktober, zoals eerder beloofd. Op die datum worden ook de putten in Spitsbergen en Scheemderzwaag gesloten, waardoor deze noodoplossing voor gas vanaf volgende winter niet meer mogelijk is.

Back to top button