11.9 C
Delfzijl
16 mei 2021 11:22

Groningse boeren met trekkers naar gemeentehuizen voor oplossingen voor de stikstofproblematiek

Groningen – Woensdag 11 november wordt de Groninger aanpak stikstof (GRAS) vastgesteld door Provinciale Staten. Boeren missen hierin de oplossingen voor PAS-melders en andere knelgevallen die nu onterecht geen vergunning meer hebben. Tientallen boeren rijden vandaag per trekker naar verschillende gemeenten in Groningen om nogmaals aandacht te vragen voor de stikstofproblematiek.

“De boeren geven daarmee een noodsignaal af en strijden voor oplossingen voor de PAS-Melders en de vele knelgevallen”, zegt Wietse Duursma, namens de georganiseerde landbouw. ”Honderden agrarische bedrijven verkeren in onzekerheid of hun bedrijfsactiviteiten wel zijn toegestaan. Wij hebben snel behoefte aan de juiste vergunningen, niet in de komende jaren maar nu al. Zodat wij verder kunnen met de ontwikkeling, verduurzaming en innovatie van onze bedrijven. Dat is de enige route die leidt tot werkelijke verbetering van de natuur.”

Vogelvrij verklaard
Het grote probleem is dat 223 Groningse agrariërs, ten onrechte geen natuurbeschermingsvergunning meer hebben, de zogenoemde PAS-melders (Programma Aanpak Stikstof). De PAS-melders hoefden geen PAS-vergunning voor stikstofemissie aan te vragen. Voor hen volstond een melding van hun activiteiten. Daarnaast zijn er nog vele andere knelgevallen die nu nog niet eens in beeld zijn. Zij hebben om diverse redenen nooit een vergunning hoeven aanvragen. Allen hebben te goeder trouw gehandeld, maar worden nu door de mogelijke vaststelling van het beleidsstuk Groninger aanpak stikstof vogelvrij verklaard.

Langdurige gevolgen voor het platteland

De provincie, als verantwoordelijke voor het stikstofbeleid in Groningen, overlegt met het ministerie van LNV hoe het stikstofprobleem opgelost kan worden. Duursma: “Wij maken ons grote zorgen dat het door het aankomende landelijke en provinciale beleid nog jaren duurt voordat onze vergunningen gelegaliseerd zijn. De gevolgen voor het platteland zijn enorm; jaren geen ontwikkeling, innovatie en verduurzaming, met daarbij de schrijnende gevallen van bedrijven die juridisch of financieel klem komen te staan.”

Gemeenten benadrukken urgentie
Verschillende gemeenten hebben al moties aangenomen of zijn van plan dat te doen om aandacht te vragen voor de gevolgen van de stikstofplannen voor het platteland, haar ondernemers en de natuur. Duursma: “We zijn blij dat de gemeenten de urgentie inziet en hopen dat ook op provinciaal en landelijk niveau doordringt wat de schrijnende gevolgen zijn voor ons platteland.”

De Groningse landbouwpartijen zijn samen georganiseerd om zich te blijven inzetten voor oplossingen die werken voor boeren én bredere maatschappij: LTO Noord, GrAJK, TC Bedum, TC Niezijl, TC Westerwolde, FDF, NVP, POV, Groninger Particulier grondbezit, NAV, Agractie.

Volg ons op

11,160FansLike
1,424VolgersVolg
5,284VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
DierDier
WonenWonen

Populaire berichten