Groningse bibliotheken helpen inwoners digitaal op weg

Uithuizen – In september start Biblionet Groningen in de bibliotheken Leek, Stadskanaal en Uithuizen met de cursussen Digisterker en Klik & Tik. De drie gemeenten zijn de eerste in de provincie die de cursussen aanbieden en daarmee hun inwoners helpen om digitaal vaardiger te worden. Biblionet Groningen richt zich steeds meer op het ondersteunen van mensen op gebied van taal en digitale communicatie.

Certificering docenten

Op donderdag 1 september ontvangen de eerste voor de provincie Groningen opgeleide Digisterker-docenten hun certificaat, waarmee ze bevoegd zijn om namens de Stichting Digisterker cursussen te geven. De certificering vormt het begin van de reeks cursussen die uiteindelijk in alle gemeenten gegeven gaan worden. Voor elke gemeente is er een apart programma gemaakt, zodat inwoners ook goed overweg leren gaan met de site van hun eigen gemeente.

Meedoen in de samenleving

Naast het terugdringen van laaggeletterdheid helpt Biblionet Groningen burgers ook om digitaal vaardiger te worden, waardoor ze zichzelf beter kunnen redden en ze hun kansen vergroten om mee te kunnen doen in de samenleving. Immers, steeds meer dagelijkse dingen gaan via internet. Nu ook de overheid ‘digitaal gaat’, wordt de urgentie om bij te blijven op dit gebied groter. In de cursus ‘Digisterker’ leren deelnemers zelfstandig gebruikmaken van de elektronische dienstverlening van bijvoorbeeld de gemeente, het UWV en de Belastingdienst.

Daarnaast biedt Biblionet Groningen voor digitale beginners de cursus ‘Klik & Tik’ aan. Dit is een digitaal oefenprogramma dat mensen zelfstandig en in hun eigen tempo leert omgaan met internet. Deelnemers die de cursus ‘Klik & Tik’ hebben afgerond, kunnen doorstromen naar de cursus ‘Digisterker’.

Meer informatie

De cursussen ‘Digisterker’ en ‘Klik & Tik’ zijn vanaf september te volgen in de bibliotheken in Leek, Stadskanaal en Uithuizen. Kijk voor data, tijdstippen en het aanmeldformulier op de website: biblionetgroningen.nl/digisterker en biblionetgroningen.nl/klikentik. Later starten de cursussen ook in andere Groningse gemeenten.

Back to top button