6.4 C
Delfzijl
17 april 2021 22:52

Groningers zetten zich op World Cleanup Day in voor een zwerfafvalvrije omgeving

Vaker kopenVaker kopen
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
StudieboekenStudieboeken
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
ComputerComputer
KlussenKlussen

Groningen – Zaterdag 19 september steken burgers, bedrijven en gemeenten binnen de provincie Groningen gezamenlijk de handen uit de mouwen om hun omgeving op te ruimen. Dit doen zij tijdens World Cleanup Day; werelds grootste opschoonactie van het jaar. Niet alleen straten en speelpleinen worden opgeruimd; ook natuurgebieden zoals de Hoornse Plas worden onder handen genomen. Ruim 300 Groningers hebben zich al aangemeld met een eigen actie. Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon. Ga naar www.worldcleanupday.nl voor meer informatie of het aanmelden van een actie.

Meer dan 300 Groningers zetten zich in
In de hele provincie worden tijdens World Cleanup Day straten, speelpleinen en stadsparken opgeschoond. Ruim 300 Groningers hebben een opschoonactie aangemaakt om hun buurt te ontdoen van rondslingerend zwerfafval. Soms gebeurt dit zelfs op een hele ludieke manier. Groningers kunnen zelf een actie aanmelden voor aanstaande zaterdag op www.worldcleanupday.nl

Coronamaatregelen: kleine groepen en 1,5 meter
Op basis van de RIVM-richtlijnen zijn preventiemaatregelen geformuleerd om de opruimacties coronaproof en verantwoord uit te voeren. Daardoor blijft de kans op besmetting minimaal. Zo verzoeken Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon deelnemers om alleen in kleine groepen deel te nemen en de anderhalve meter afstand te allen tijde in acht te houden. 

Gebruik de Litterati-app
Tijdens World Cleanup Day kan iedereen gebruik maken van de Litterati-app. Hiermee kunnen deelnemers het gevonden en opgeruimde afval vastleggen op hun telefoon. Zo worden waardevolle data verzameld, zoals het soort afval, de locatie en de herkomst ervan, wat uiteindelijk wordt voor onderzoek, waarmee het zwerfafvalprobleem bij de bron kan worden aangepakt. Elke gebruiker van de Litterati-app draagt dus bij aan een oplossing voor het zwerfafvalprobleem. 

Krachten bundelen tegen zwerfafval
Vanwege de coronacrisis moest de 18e editie van de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon, die jaarlijks medio maart plaatsvindt, worden afgelast. Daarom besloten Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation de krachten te bundelen en gezamenlijk de organisatie van World Cleanup Day op zich te nemen. Samen sporen zij niet alleen particulieren van jong tot oud aan om mee te doen, maar ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten.

Over Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon
Plastic Soup Foundation, de initiator van World Cleanup Day in Nederland, heeft naast het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval als doel om waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt te verkrijgen. Inzicht in soort, locatie én de herkomst van het zwerfafval, is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Nederland Schoon beschikt over ruime ervaring en kennis op het gebied van het mobiliseren van burgers voor opschoonacties én biedt kennis en ervaring ter voorkoming van zwerfafval. Zij werkt veel samen met en voor gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties en organiseert jaarlijks de Landelijke Opschoondag.

Volg ons op

11,071FansLike
1,424VolgersVolg
5,284VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
DierDier
WonenWonen
TuinTuin
AutoAuto

Populaire berichten