fbpx
2.5 C
Delfzijl
donderdag 23 januari 2020
Home Agenda tips Groninger kerken openen deuren tijdens open monumentendag

Groninger kerken openen deuren tijdens open monumentendag

Appingedam – Ook de Stichting Oude Groninger Kerken laat zich niet onbetuigd tijdens het weekend van de 33ste Open Monumentendag. Het thema van deze dag is Plekken van plezier, een thema dat je misschien niet meteen met kerken associeert. Toch valt er tegenwoordig juist in kerken veel plezier te beleven. Speciaal voor OMD organiseren de lokale beheerscommissies van de SOGK-kerken en -torens bijzondere activiteiten rond het landelijke thema. Hieronder een greep uit de zeer diverse activiteiten. Voor het totale overzicht kijkt u op www.groningerkerken.nl/agenda bij de desbetreffende datum.

Een greep uit de georganiseerde activiteiten
Zo kunt u in Noordwijk de vaak feestelijke affiches zien die Nick Blaauw de afgelopen 14 jaar maakte voor de activiteiten in het gele kerkje aldaar. Ook is er werk te zien van Peter Hein en Natalie de Klijn. Werk dat met veel plezier is gemaakt en dat zie je.

In Appingedam maakt u kennis met de bloeitijd door de scheepvaart naar de Oostzeelanden. In de kerk van Solwerd zijn er op beide dagen verhalenvertellers in oude kostuums die u vertellen over historisch Appingedam. Ook is daar een expositie van de van oorsprong Fries schilder Samme Talsma te zien, die zich naast zijn werk als gymnastiekleraar ontpopte tot magisch realist.

In diverse kerken wordt muziek gemaakt, van opwindende Gypsy Jazz tot klassieke liederen. Jong talent Trio Ridente zingt klassiek in het pas gerenoveerde kerkje van Breede. In Klein Wetsinge spelen oude rotten op hun Three Great Guitars. Vanuit het bijzondere uitzichtpunt in de nok van de kerk van Klein Wetsinge geniet u van het mooie uitzicht op het Reitdiepgebied.

Ook in Oosterwijtwerd, ’t Zandt, Niezijl, Zeerijp en Pieterburen kunt u zich laven aan plezierige optredens en/of orgelspel. Een orgel met een bijzonder verhaal is te bewonderen in de Nicolaaskerk in Oldenzijl. Het oude Van Oeckelenorgel uit de kerk van Garsthuizen wordt daar geplaatst. U krijgt een unieke gelegenheid om halverwege het proces van deze bijzondere operatie een kijkje achter de schermen te nemen.
De synagoge in de Folkingestraat in Groningen draagt een monumentaal steentje bij met de Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed. Kunsthistorica Ellie Komrij geeft er een presentatie over de beroemde schilder Jozef Israëls

En breng vooral een bezoek aan de foto-expositie van Omke Oudeman op 3 locaties in Nuis: Museum ’t Rieuw, de Coendersborg en de kerk aan de Nieuweweg 29. Ervaar de liefde voor het Grunniger Laand door zijn ogen.

Ruim aandacht is er ook voor kunst, met exposities van doopjurken in Pieterburen, waar ook wiegeliederen worden gezongen. Textielkunst in het kerkje van Rottum, kunst te koop en te leen van Ger Franke in Feerwerd en pinhole foto’s in de remonstrantse kerk in Groningen.

50 kerken open
Ook na het monumentenweekend blijven er minimaal 50 kerken van de stichting Oude Groninger Kerken open voor publiek. Meer informatie over de verschillende openingstijden vindt u op www.groningerkerken.nl/sogk/jubileum-2019/50-kerken-open

Advertenties
Advertenties