Gladheid door sneeuwbuien komende avond en nacht

Nederland – Komende nacht kunnen sneeuwbuien in het binnenland voor een tijdelijke witte wereld zorgen. De sneeuw valt bij een temperatuur iets boven het vriespunt en is kletsnat. Daarmee kan het tijdelijk wel glad worden, maar de sneeuw is te nat voor winterpret. Aan het eind van de nacht en tijdens de donderdagochtendspits kunnen vooral bruggen lokaal glad zijn door bevriezing. In de nacht naar vrijdag is opnieuw kans op lokale gladheid door bevriezing of een sneeuwbui, maar in het weekend neemt de gladheidskans sterk af.

Winterse buien die vanavond en komende nacht over het land trekken kunnen voor sneeuw zorgen. Vooral in de nacht, wanneer de temperatuur dicht bij het vriespunt ligt, kan het landinwaarts een beetje wit en glad worden. Met een westen- tot noordwestenwind wil het niet op grote schaal vriezen en de sneeuw is dan ook kletsnat. Ook als er op een enkele plek 1 of 2 centimeter valt is de sneeuw te nat om een sneeuwpop van te rollen. Dat zou wel de eerste keer van het jaar zijn dat het echt wit wordt.

De kans op sneeuw is het grootst in de zuidoostelijke helft van het land. In het noorden en westen valt voornamelijk ijskoude regen en soms wat hagel. Daarbij staat aan de noordwestkust een harde tot stormachtige wind en komen zware windstoten voor.

Plaatselijk glad door bevriezing
Later in de nacht en donderdag aan het begin van de ochtend neemt het aantal buien af. Plaatselijk kan de temperatuur onder het vriespunt dalen en kan het vooral op bruggen ook glad worden door bevriezing van natte wegen. In het noorden van het land en langs de westkust waait het te hard voor vorst.

Ook overdag zijn er winterse buien met soms natte sneeuw. De temperatuur stijgt naar 3 tot 6 graden en daarmee blijft de sneeuw niet liggen. De kans op lokale gladheid neemt donderdag halverwege de ochtend sterk af.

Vrijdag laatste winterse buien
Donderdagavond neemt de kans op enkele winterse buien met regen, hagel en sneeuw weer toe. Ook in de nacht blijft verspreid over het land een enkele bui mogelijk. Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag kan het hierdoor opnieuw plaatselijk glad worden. De kans op gladheid door bevriezing is groter dan de vorige nacht, doordat het op grote schaal licht gaat vriezen. In het noordwesten en aan de kust blijft de temperatuur boven het vriespunt en komen buien voor met regen en natte sneeuw. Als zo’n bui naar een gebied trekt waar het vriest kan dit ook gladheid door ijzel veroorzaken.

Overdag ontstaan in het hele land opnieuw enkele winterse buien, maar met een middagtemperatuur van 3 tot 6 graden zal dit geen gladheid veroorzaken.

In het weekend krijgen we te maken met droog winterweer. Tijdens de nachtelijke uren vriest het op grote schaal en ook in de ochtend duurt het nog een tijd voordat de temperatuur boven het vriespunt stijgt. In de middag wordt het 1 tot 4 graden. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar dan af. De kans op lokale gladheid neemt in de loop van het weekend af.Back to top button