fbpx
1.6 C
Delfzijl
18 januari 2021 07:53

GGD waarschuwt, oplichters doen zich voor als GGD-medewerkers

Groningen – Er zijn landelijk steeds meer gevallen bekend waarbij oplichters zich voordoen als GGD-medewerkers. Hun doel: het bemachtigen van financiële en persoonlijke gegevens. De GGD’en gaan uiterst voorzichtig om met persoonlijke gegevens en zullen hier nooit zomaar om vragen. Lees onderstaande tips en voorkom dat je in de val van een oplichter loopt.

5 tips om te voorkomen dat je in hun trucjes trapt

De GGD komt nooit onaangekondigd aan de deur
De GGD komt nooit onaangekondigd bij je langs voor een coronatest of vaccinatie. Heb je geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand aan de deur die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact op met GGD Groningen.

De GGD benadert je uitsluitend voor bron- en contactonderzoek
De GGD kan je bellen omdat iemand met corona je heeft aangewezen als nauw contact waardoor je onderdeel wordt van een bron- en contactonderzoek. Hierbij zal de medewerker nooit om financiële gegevens vragen en nooit bij aanvang van het gesprek om jouw BSN nummer.

De GGD vraagt op geen enkele manier om financiële gegevens
De GGD zal NOOIT vragen om financiële gegevens. Niet per telefoon, niet per SMS en niet per e-mail. Ook niet als je wél een afspraak hebt gemaakt. Geef dit soort gegevens dus nóóit af en klik niet op een link in een verdacht e-mailbericht.

Vertrouw je het niet? Zeg dat dan
Mocht je tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met jou op zoek naar een manier om je gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of je zelf de GGD mag terugbellen. Je vindt het nummer van jouw regionale GGD op www.ggd.nl, voor GGD Groningen bel je met 050 367 4000.

Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media
Plaats nooit op sociale media dat je getest bent op het coronavirus en nog wacht op de uitslag. Dit geeft oplichters de mogelijkheid om je contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig wat je deelt.

Mocht je slachtoffer zijn geworden van deze vorm van criminaliteit, doe dan vooral aangifte bij de politie. Je belt hiervoor met 0900 – 8844.

Volg ons op

10,776FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten