Gezondheidsraad pleit voor lager geluidsniveau bij concerten

Nederland – Het geluidsniveau bij concerten is al lange tijd onderwerp van gesprek, zowel bij de overheid als bij organisaties. Momenteel geldt een geluidsniveau van maximaal 103 dB. De Gezondheidsraad wil het maximaal geluidsniveau terugbrengen naar 100 dB. Dat lijkt niet veel. Maar bij het bepalen van het niveau geldt dat 1 punt meer ook meteen twee keer zo hard is. Dus het geluid van 101 dB is twee keer zo hard als dat van 100 dB. Vooral bij hardrock concerten is het volume soms zo hard dat dit onherroepelijk tot gehoorschade kan leiden bij zowel bezoekers als degenen die op het podium staan of achter de schermen werken.

Steeds meer mensen met gehoorschade

Het aantal mensen met gehoorschade neemt nog steeds toe. Daar zijn ook veel jongeren bij. Jonge mensen dragen als het even kan uren achter elkaar de oortjes van hun telefoon. En als je ze soms voorbij hoort komen en bijna letterlijk kunt horen naar welke muziek ze luisteren, dan kun je de conclusie trekken dat het geluid veel te hard staat. Dit leidt ertoe dat ook veel jonge mensen al te maken hebben met gehoorschade die onomkeerbaar is. Vooral daarvoor vraagt de gezondheidsraad aandacht. Jonge kinderen hebben extra gevoelige oren die dus sowieso beschermd moeten worden. Ouders wordt daarom dringend aangeraden om hun kind gehoorbescherming te laten dragen in een omgeving waar veel lawaai is, zoals bij een concert of op een grote kermis.

De beste gehoorbescherming

Je kunt je oren op verschillende manieren beschermen. Je kunt standaard oordopjes dragen. Die hebben vaak als nadeel dat ze alle geluid dempen. Je hoort dus niets meer. Heel fijn als je moet slapen, maar minder handig als je in gezelschap bent en graag nog wel wilt horen wat er tegen je wordt gezegd. Daarom zijn er op maat gemaakte oordoppen die precies de demping van te harde geluiden regelt zodat je geen gehoorschade oploopt maar nog wel normaal kunt functioneren. Doordat de oordoppen op maat worden gemaakt zitten ze heel comfortabel en is de kans dat ze uit je oren vallen een stuk kleiner. Je kunt deze zogenaamde otoplastieken gerust uren achter elkaar dragen. Ze zijn dan ook prima geschikt als je op het werk te maken hebt met harde geluiden en je oren daartegen wilt beschermen, maar ook bij het bijwonen van een concert komen ze natuurlijk prima van pas.

Gehoorschade is niet te genezen

Naarmate je ouder wordt gaat je gehoor achteruit. Dat is normaal. Mensen van 50+ kunnen minder goed horen dan jongeren van 20. Vooral de hoge tonen zijn niet meer hoorbaar. Dat is niet zo’n probleem. Maar als je wordt geteisterd door een hinderlijke en permanente bromtoon of een irritante piep in je oren dan heb je een probleem van geheel andere orde. Dit wordt tinnitus genoemd en kan je ernstig belemmeren in je dagelijks leven. Tinnitus wordt vaak veroorzaakt door langdurige blootstelling aan te harde geluiden. En als je het eenmaal hebt is herstellen vrijwel altijd onmogelijk.

Back to top button