fbpx
woensdag 08 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Gezondheidsmonitor Jeugd van start: leerlingen van 37 scholen in Groningen ondervraagd

Groningen – Alle GGD’en in Nederland starten vanaf september met de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019. Dit grootschalige anonieme vragenlijstonderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van middelbare scholieren in klas 2 en 4, vindt om de vier jaar plaats. Alle GGD’en voeren de Monitor op dezelfde wijze uit.

Hierdoor is het mogelijk om de resultaten op landelijk, regionaal en (waar mogelijk) gemeenteniveau te vergelijken en bovendien gezondheidskansen te signaleren. GGD Groningen zal maandag 23 september de eerste school bevragen. Bijna driekwart van de Voortgezet Onderwijsscholen uit de provincie Groningen verlenen hun medewerking aan dit onderzoek.

Wettelijke taak
De GGD’en voeren de Gezondheidsmonitor Jeugd uit in opdracht van gemeenten en het ministerie van VWS. De GGD werkt hierin samen met GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De GGD’en geven hiermee uitvoering aan de wettelijke taak van gemeenten om de gezondheidstoestand van de jeugd te monitoren. 

Resultaten: input voor gezondheidsbeleid
De resultaten van deze Gezondheidsmonitor Jeugd zijn halverwege 2020 beschikbaar en zullen dan gepubliceerd worden op https://ggdgroningen.incijfers.nl/dashboard. De cijfers bieden een overzicht van de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van de Groningse jongeren. Mede op basis van deze resultaten wordt lokaal beleid ontwikkeld, door gemeenten, om de gezondheid en leefstijl van jongeren te bevorderen. Iedere deelnemende school krijgt een rapport over de gezondheidssituatie van de eigen leerlingen.

Naast de Gezondheidsmonitor Jeugd voeren de GGD’en ook elke vier jaar de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen uit. Dit is het vragenlijstonderzoek voor volwassenen vanaf 18 jaar, dat  in 2020 weer op de planning staat.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,329VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer