Gezondheidsbewust afvallen met het ketogeen dieet

Nederland – Het lijkt wel alsof iedereen op zoek is naar manieren om gezonder te leven. Tegelijkertijd zien we er allemaal graag zo slank mogelijk uit. Specifieke diëten en een gezond leefpatroon worden dikwijls aan elkaar gekoppeld. Maar het blijkt dat een strikt dieet volgen lang niet altijd even gezond is. In dit artikel belichten we het ketogeen dieet. Heeft dat wel een positief effect op de algehele gezondheid?

Dit is het ketogeen dieet

In het kort eet je tijdens het volgen van een ketogeen dieet amper koolhydraten. De meeste voorschriften hanteren een maximum van 50 gram per dag. Dat compenseer je door het eten van meer eiwitten en vetten. Het idee is dat je lichaam, door het tekort aan koolhydraten, de vetreserves eerder aanspreekt en verbrandt. Met als resultaat dat je afvalt. De naam is afgeleid van ketogenese, oftewel de afbraak van vetzuren in het lichaam. Dat veroorzaakt een hoge concentratie ketonen in het bloed en daarom spreken we van het ketogeen dieet.

Wat je wel en niet mag eten

Op zich is het ketogeen dieet best duidelijk. Want alles waar veel koolhydraten in zit is verboden. Dus brood, aardappelen, rijst en pasta zijn in principe niet toegestaan. Maar je mag wel gewoon vlees, vis, zuivel, boter en noten eten. Groentes zijn uiteraard altijd toegestaan en horen bij ieder gezondheidsbewust dieet.

Niet gebaseerd op uithongering

Het ketogeen dieet onderscheidt zich op verschillende vlakken van de meeste andere diëten. Die richten zich namelijk vaak op het consumeren van erg weinig calorieën. Je hongert je lichaam als het ware uit waardoor je op korte termijn gewicht verliest. Op de lange termijn blijken zulke diëten vaak weinig nut te hebben. Bovendien zijn ze erg ongezond door het mislopen van allerlei essentiële voedingsstoffen. Bij het ketogeen dieet ontloop je deze valkuilen. Bovendien is er nog heel veel variatie mogelijk, waardoor het volgen ervan niet zo snel saai wordt.

Medische toepassingen van dit dieet

Dat het ketogeen dieet een positief effect heeft, blijkt ook wel uit het feit dat het wordt voorgeschreven om ziektes te behandelen. Door de verlaagde inname van koolhydraten blijft de bloedsuikerspiegel laag. Dat is gunstig voor het bestrijden van de opbouw van insulineresistentie en de behandeling van diabetes mellitus type 2. Verder wordt het bijvoorbeeld gebruikt om epileptische aanvallen te bestrijden. Het is effectief, maar hoe het precies werkt is nog niet helemaal duidelijk. Het is trouwens afgeraden om zelf met het ketogeen dieet te starten om een van de bovenstaande of andere ziekte te behandelen. Doe dit altijd in overleg met een medisch professional.

Nadelen van het ketogeen dieet

Er zijn maar weinig dingen perfect in de wereld. Het ketogeen dieet is dus ook niet zonder nadelen. Gezondheidsdeskundigen waarschuwen voor het tekort aan voedingsstoffen omdat bepaalde groepen worden uitgesloten. De meeste soorten fruit passen bijvoorbeeld niet in het eetpatroon. Verder is het starten met het ketogeen dieet een behoorlijke omslag voor je lichaam. Daar hebben sommige deelnemers best last van. Ze ervaren bijvoorbeeld vermoeidheid of hebben na het eten van een maaltijd alsnog honger. Meestal gaat dat na verloop van tijd over. Maar het lang volgen van het ketogeen dieet is wel een uitdaging. Vooral als je met anderen samen eet zijn de bijzondere voedingsvoorschriften niet altijd makkelijk op te volgen. Het ketogeen dieet is niet voor iedereen geschikt. Maar de voordelen zijn wel aantrekkelijk en het is met oog op de gezondheid een bewustere manier om af te vallen dan de meeste andere diëten.

Back to top button