Geschiedeniswinkel in Loppersum

Loppersum – De Historische Vereniging Loppersum opent op 25 mei een geschiedeniswinkel in de dorpskern. Het pand aan de Hogestraat 19, waar tot juli 2018 een slagerij was gevestigd, mag de HVL tijdelijk gebruiken voor tentoonstellingen en activiteiten.

In de geschiedeniswinkel, die de toepasselijke naam ‘De oude slagerij’ krijgt, opent op 25 mei een kleine inbrengtentoonstelling over de Lopster scholen van vroeger en nu. Dorpsbewoners kunnen hier ook een steentje bijdragen met oude rapporten, knutselwerkjes, schriften en andere voorwerpen. Verder vindt op de openingsdag, tijdens het festival Lente in Loppersum, ook een vossenjacht plaats: deelnemers moeten dorpsbewoners historische kostuums zien op te sporen. Er zijn toegangskaartjes voor Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum te winnen.

‘De oude slagerij’ zal, als er voldoende vrijwilligers worden gevonden, wekelijks op vrijdagmiddag en zaterdagochtend open zijn voor publiek. Het archief van de vereniging is dan te raadplegen, voor de jeugd is er hulp bij werkstukken en spreekbeurten en bezoekers kunnen vragen stellen of verschillende tentoonstellingen bekijken. De HVL zal verder diverse activiteiten organiseren, zoals rondleidingen, proeverijen en workshops.

Het oude pandje, dat geen aardbevingsschade heeft maar wel veel achterstallig onderhoud, is aangekocht door de NAM. De Historische Vereniging mag ‘De oude slagerij’ in elk geval tot begin 2020 gebruiken.

Back to top button