Gepland zonnedak Middenschip Appingedam naar andere locatie

Appingedam – Het geplande zonnedak van 584 zonnepanelen op appartementencomplex Middenschip boven de Albert Heijn in Appingedam wordt naar een ander dak verplaatst. Met de finish in zicht kwam er voor energiecoöperatie Eendracht een niet te nemen hobbel voorbij. Ondanks dat een ruime meerderheid van de bewoners vorig jaar instemde met het plan, werkt de coöperatie nu aan een alternatief.

Reden voor het verplaatsen van het initiatief is een juridisch aspect.
Eendracht was met de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het Middenschip een huurovereenkomst voor het gebruik van het dak overeengekomen. Deze overeenkomst wordt echter niet geaccepteerd door de Belastingdienst, die akkoord moet gaan met het uitvoeren van het project. De dienst, die de postcoderoosregeling namens de Rijksoverheid uitvoert, eist een zogenoemde ‘recht van opstal’. Dit is een zwaarder recht dan een huurovereenkomst en wordt bij de notaris vastgelegd. De wet schrijft voor dat voor een dergelijk recht volledige instemming van alle leden van de VvE nodig is, welke er niet is.

Ondanks de tegenslag kijken de vrijwilligers van de coöperatie alweer vooruit en wordt gewerkt aan een alternatief plan. Johan Duut vertelt: “Met Melkveehouderij Ritsema aan het Eemskanaal hadden we eerder een leuk gesprek over de mogelijkheden van kleine windmolens op hun land en zonnepanelen op de schuren van het bedrijf. Zij werken als lid van de coöperatie graag mee en willen enkele daken voor ons initiatief beschikbaar stellen. We onderzoeken nu de mogelijkheden. Ritsema plaatste vorig jaar al twee kleine windmolens voor eigen gebruik, maar wil ook graag iets doen voor de Damster gemeenschap. Fantastisch als we daardoor nu toch snel ons eerste project kunnen realiseren en deelnemers een alternatief kunnen bieden.”

Eendracht onderzoekt of alle uitgangspunten voor de deelnemers gehandhaafd kunnen blijven. Duut: “Vooralsnog ziet dat er goed uit, maar we willen dat natuurlijk zeker weten. Zo moet het dak sterk genoeg zijn en de aansluiting naar het elektriciteitsnet aangepast worden.” Het project wordt uitgevoerd als een zogenaamd Postcoderoosproject.

Hiermee kunnen bewoners in een huur- of koopwoning deelnemen die binnen een bepaald postcodegebied wonen en zelf geen zonnepanelen op het dak kunnen of willen leggen.

Zij ontvangen vervolgens jaarlijks een korting op de energierekening voor een periode van 15 jaar. Deelname is mogelijk in de postcodegebieden 9901, 9902, 9903, 9932, 9937, 9625 en 9629. Deelnemers hoeven zelf geen geld in te leggen, waardoor iedereen mee kan doen.

Back to top button