10.2 C
Delfzijl
8 mei 2021 13:14

Genomineerden derde editie Noord-Groninger Sportgala zijn bekend

Appingedam – De genomineerden voor de volgende editie van het Noord-Groninger Sportgala zijn bekend. Het bestuur van de Stichting EemsmondSport Delfzijl heeft dinsdagavond de lijst samengesteld van de sportmensen die op zaterdag 13 februari 2016 in aanmerking komen voor de titel van Sportman, Sportvrouw, Sportploeg en Sporttalent van het jaar 2015.

Het bestuur is blij te kunnen constateren dat de genomineerden uit een groot gebied komen. Onder de kandidaten bevinden zich twee voormalige winnaars. Zoals bekend wordt het gala in de monumentale Nicolaikerk in Appingedam gehouden. Hieronder de lijst met kandidaten. Vanaf 1 januari kan men via de website een stem uitbrengen op een van hen. De uitslag wordt tijdens het gala bekend gemaakt.

Sportvrouw van het Jaar

Fleur Medema, Appingedam
Fleur Medema was de eerste winnares van de titel Sportvrouw van het Jaar en heeft ook in 2015 weer uitzonderlijke prestaties neergezet in de paardensport. In mei werd ze tweevoudig Nederlands kampioen in Wanroij op de onderdelen Trail en Western Riding. Daarnaast verwierf ze de titel Allround Champion in de L1/topklasse (hoogste niveau). In september van dit jaar pakte de Damster opnieuw twee keer de nationale titel in Schijndel, in het onderdeel Ranch Riding en in de amateurklasse. Medema heeft inmiddels veertien nationale titels op zak. Die heeft ze mede te danken aan haaar quarter horse BQ Blind Date, met wie ze alle wedstrijden reed.

Salima Rozema, Appingedam
De 20-jarige Salima Rozema uit Appingedam schreef op 27 september sportgeschiedenis toen ze tijdens het onderdeel hoogspringen op de Inas Global Games in Ecuador de wereldtitel wist te pakken. Rozzema sprong in de finale een afstand van 1.54 meter. Hiermee scherpte ze tevens het Nederlands en haar persoonlijk record aan. Op het onderdeel 100 meter waarin de Damster eerder uit kwam, behaalde ze in de finale een vijfde plaats.

Anne Kamminga, Uithuizen
Anne Kamminga stond de afgelopen editie van het Noord-Groninger Sportgala ook al op het podium. De inwoonster van de gemeente Eemsmond kreeg toen de hoogste waardering voor haar internationale prestaties op het gebied van kickboksen. Dit jaar werd voor de derde keer op rij wereldkampioen. Ze pakte zelfs twee titels, zowel in de categorie K1 als Muay Thai. De Eemsmonder kickbokster grossiert in titels en is dan ook al meervoudig Nederlands en Europees kampioen. In 2013 was ze voor het eerst de beste van de wereld.Sportploeg van het Jaar

Heren 1 DIO-Bedum
De heren-volleyballers van DIO Bedum werden het afgelopen jaar kampioen in de eerste divisie en promoveerden vervolgens naar de Topdivisie, het op een na hoogste volleybalniveau van Nederland. Het team wordt gedragen door de geestdriftige coach Nico Huisman, die overigens te kennen heeft gegeven de vereniging te verlaten. Ook in de Topdivisie doen de Bedumer volleyballers het prima. DIO bezet daarin momenteel de derde plaats.

Eemsrakkers, Holwierde
Voltigevereniging De Eemsrakkers uit Holwierde is uniek in Nederland. Het is namelijk de enige vereniging die zich volledig richt op de voltigesport, er worden dus geen andere takken van de paardensport beoefend. De vereniging wordt volledig draaiende gehouden door vrijwilligers, waardoor de contributie laag kan worden gehouden. Het is ook de allereerste vereniging uit Groningen die de nationale titel voltige heeft weten te behalen. Dat gebeurde op 29 augustus in Ermelo. Er was een eerste plaats voor zowel het team, de longeur als het paard.  Voltige is een tak van de paardensport, waarbij je gymnastische oefeningen uitvoert op een paard.

TA Jan Ekema, Appingedam
Taekwondo-school Jan Ekema uit Appingedam is een betrekkelijk kleine vereniging, maar weet telkens weer te verbazen. Op de regen aan medailles die men de afgelopen jaren heeft weten te behalen werd in november een kroon gezet met het behalen van negen nationale titels tijdens de Open Britse kampioenschappen. Met zestien podiumplaatsen werd zelfs een uitzonderlijke prestatie in Derby neergezet. Nog nooit eerder bracht de Damster club zoveel eremetaal mee uit Engeland. De Damster vereniging brak met de geleverde prestatie alle records op de titelstrijd. Het kampioenschap trok dit jaar ruim veertienhonderd deelnemers en is daarmee het grootste toernooi van het Verenigd Koninkrijk.

Sportman van het Jaar

Donny Westerdiep, Appingedam
Donny Westerdiep bokst bij boksvereniging Appingedam. Na een paar jaar wegens prive-omstandigheden er tussenuit te zijn geweest traint hij sinds dit jaar weer volop. In oktober heeft hij een comeback in de ring gemaakt met als resultaat het Noord Nederlands kampioenschap gevolgd door het Nederlands kampioenschap in november. Voor hem is dit een terugkeer in de ring die veel voor hem betekent en volgens ingewijden zal hij de komende jaren qua prestaties alleen maar groeien.

Chris Huizinga, Garnwerd
Chris Huizinga uit Garnwerd werd in november wereldkampioen junioren inline-skating puntenkoers op de weg in Kaohsiung (Taiwan). Zelf zei hij over zijn prestatie: ‘Dit is natuurlijk prachtig, maar ik wil het schaatsen ook weer oppakken. Ik kan nog twee jaar mee als junior en ik wil het WK halen. Het zou mooi zijn als inline-skating ooit een Olympisch onderdeel wordt.  Ik ben namelijk ambitieus genoeg om ook Olympisch kampioen te willen worden.’ Huizinga blijft in de toekomst het inline-skaten combineren met het langebaanschaatsen op het hoogste niveau.

Lennart Blaauw, Appingedam
Lennart Blaauw maakt onderdeel uit van een succesvolle groep sporters en toch springt de 17-jarige Lennart Blaauw uit Appingedam er bovenuit bij Taek Won Do-school Jan Ekema uit Appingedam. De scholier haalde dit najaar naast brons in de categorie stijlpatronen ook goud tijdens het sparren op de Open Britse kampioenschappen. Blaauw wordt omschreven als een hele slimme vechter. Hij is volgens zijn trainer in de afgelopen jaren ontzettend gegroeid en steeg in Engeland boven zichzelf uit.

Talent van het Jaar

Kirsten Wessels, Loppersum
Kirsten Wessels begon bij de mini’s van de Lopster volleybalvereniging LSV en groeide al snel uit tot een talentvolle volleybalster. Haar kwalietiten bleven niet onopgemerkt. Wessels werd gevragd om bij het RTC Groningen te komen trainen en zette vervolgens de stap naar de nationale jeugd. Sinds augustus 2015 komt ze uit voor het Talent Team Papendal, dat in de eredivisie acteert.

Robbin Heyes, Delfzijl
Robbin Heyes uit Delfzijl traint bij Louisa Martial Arts Ten Boer/Delfzijl en heeft afgelopen najaar aan een groot internationaal Taekwondo-toernooi deelgenomen, namelijk het Rotterdam Open 2015. Aan dit toernooi deden zo’n zeshonderd deelnemers uit verschillende landen mee, zoals Marokko, Frankrijk, Schotland, Engeland, Moldavië, België, Duitsland, Israël en uiteraard Nederland. Heyes wist na het internationale Taekwondo-toernooi in Almere ook de Rotterdam Open op zijn naam te zetten. Bij de heren junioren bleef hij al zijn tegenstanders de baas. Hij wordt door zijn trainer omschreven als een talent dat nog veel verder kan komen.

Juan Scheper, Sauwerd
Juan Scheper (12 jaar) uit Sauwerd is in juni Nederlands kampioen turnen geworden op het onderdeel vloer. Voor een overvolle turnhal in Leek liet hij alle concurrenten achter zich. Tijdens de voorrondes in Tilburg, Volendam en Zwijndrecht eindigde Juan steeds als eerste op vloer van de ruim 120 deelnemers. Dat bood perspectief voor de finale, maar het moest nog wel even gebeuren. Uiteindelijk won hij het onderdeel met vijfhonderdste punt voorsprong op de nummer twee. In de meerkamp, waarbij alle facetten van het turnen aan bod komen, werd Juan zesde van Nederland, ook een bijzonder goede prestatie. Juan begon op vierjarige leeftijd met turnen bij Gymnastiekvereniging Wardeus uit Sauwerd, waar hij toen nog 1 uur in de week trainde. Nu traint hij al een aantal jaren bij de Jongens Turnvereniging Leek, waarbij hij regelmatig 12 uur per week traint.

De voorbereidingen voor de derde editie van het Noord-Groninger Sportgala zijn in volle gang. Datum en locatie zijn bekend en inmiddels is er ook een band en presentator vastgelegd. Het bestuur van de Stichting EemsmondSport Delfzijl heeft enkele jaren geleden gezegd dat het mooi zou zijn om het sportgala in verschillende gemeentes te houden. Daar is tot nu toe aan voldaan.

‘Na Delfzijl en Loppersum is nu Appingedam aan de beurt. Met de monumentale Nicolaikerk hebben we in ieder geval een toplocatie en een historisch decor. Samen met alle sportliefhebbers willen we er op 13 februari een mooi feest van maken’, aldus voorzitter Nanko Kiel van de stichting. Kortgeleden is Van Geeft ‘M gecontracteerd. Daarmee denkt het bestuur een prima act in huis te hebben gehaald.’

Met het vastleggen van freelance sportjournalist Theo Sikkema van RTV Noord als presentator heeft de stichting een volgende stap gezet. Sikkema: ‘Het verdient respect hoe de mensen achter eemsmondsport.nl hun doelen nastreven en gepassioneerd zijn in het verslag doen van sportieve gebeurtenissen in de regio. Daar waar het provinciale Groninger Sportgala helaas het loodje heeft gelegd, slagen de drijvende krachten van de Stichting EemsmondSport Delfzijl er met hun website www.eemsmondsport.nl er wel in om een mooi gala in de benen te krijgen. In een ambiance die passend is.

Overigens zal er tijdens het gala ook aandacht worden gevraagd voor Klimmen tegen MS. Ard Hofman uit Ten Post zal op 13 februari van de partij zijn om steun te zoeken in de strijd tegen MS. Het bestuur van EemsmondSport verleent hem daartoe alle medewerking.

Volg ons op

11,141FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
KlussenKlussen
AutoAuto
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten