Gemini Windpark 85 kilometer uit de Groningse kust wekt eerste stroom op

Eemshaven – De bouw van het Gemini Windpark heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. De eerste windturbines zijn geplaatst en produceren hun eerste duurzame stroom. De komende maanden worden in totaal 150 windturbines geïnstalleerd. In 2017 zal het park naar verwachting gereed zijn en de komende decennia duurzame energie leveren aan 785.000 huishoudens.

Nadat vorig jaar de elektrische infrastructuur is aangelegd en in een recordtijd van 110 dagen de turbinefundaties zijn geïnstalleerd, is het nu de beurt aan de aannemers Siemens en Van Oord om de 150 windturbines te plaatsen. Deze windturbines worden direct vanuit de haven van Esbjerg in Denemarken naar het windpark getransporteerd.

Twee exportkabels van 110 kilometer vervoeren de stroom vanaf het windpark naar het land. De opgewekte energie wordt vervolgens door TenneT via het hoogspanningsnet vanuit Eemshaven verder gedistribueerd.

“Het opwekken van de eerste stroom is natuurlijk een heel bijzonder moment”, vertelt Matthias Haag, CEO van Gemini. “Het is heel mooi te zien dat de voortvarende wijze waarop de bouw tot nu toe verloopt wordt bekroond met de daadwerkelijke levering van duurzame elektriciteit.”

Gemini vermindert de Nederlandse jaarlijkse CO2 uitstoot met 1,25 miljoen ton per jaar. Daarmee levert het windpark een belangrijke bijdrage aan het realiseren van een meer onafhankelijke energievoorziening en aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Nederland.

Over Gemini
Het Gemini offshore windpark in het Nederlandse deel van de Noordzee is met een totale capaciteit van 600 MW één van de grootste windparken ter wereld, zowel in omvang als productie. Vier projectpartners hebben hun krachten gebundeld om het Gemini Windpark mogelijk te maken: het Canadese, onafhankelijke, duurzame energiebedrijf Northland Power (belang van 60%), windturbinebouwer Siemens Wind Power (20%), de Nederlandse, maritieme aannemer Van Oord (10%) en het  duurzame afval-, grondstoffen- en energiebedrijf HVC (10%).

Back to top button