fbpx
-0 C
Delfzijl
30 november 2020 00:06

Gemeenten Delfzijl en Appingedam starten met voorinburgering van nareizigers

Appingedam – Het asielzoekerscentrum in Delfzijl en de gemeenten Delfzijl en Appingedam hebben besloten dat naast asielzoekers met recht op verblijf ook nareizigers mee kunnen doen aan het programma ‘Voorinburgering op een AZC’. Nareizigers komen naar Nederland voor gezinshereniging. De partijen willen voorkomen dat volwassen nareizigers met een achterstand aan de verplichte inburgering beginnen. Hiermee is er sprake van een primeur in Nederland. De voorinburgering vindt plaats op het asielzoekerscentrum in Delfzijl en start in oktober 2017.

Taallessen, kennis van de Nederlandse maatschappij

Het programma in het asielzoekerscentrum te Delfzijl duurt twaalf weken en bestaat uit taallessen, kennis van de Nederlandse maatschappij, waaronder oriëntatie op de arbeidsmarkt, coaching en doorverwijzing naar het inburgeringsprogramma. Organisaties die zich in de gemeente Delfzijl bezighouden met verplichte inburgering, zoals Werkplein Eemsdelta, het Taalhuis en welzijns-instellingen, ondersteunen het programma met verschillende activiteiten. In 2018 volgt een evaluatie van het programma.

Kans op zinvol en sociaal leven neemt toe

Burgemeester Hiemstra (Appingedam) en wethouder Meindert Joostens (Delfzijl): ‘Onze gemeenten hebben alle belang bij goed ingeburgerde gezinnen. Je ziet vaak dat de echtgenoot en kinderen zich leren redden, terwijl de echtgenote de taal onvoldoende beheerst en daardoor het verplichte inburgeringsexamen niet haalt. Vereenzaming en een geïsoleerd bestaan zijn dan het resultaat. Door volwassen nareizigers vanaf de dag van aankomst in de gemeente te ondersteunen met een voorinburgeringsprogramma neemt de kans op een zinvol en sociaal leven in onze regio flink toe.’

Volg ons op

10,582FansLike
1,424VolgersVolg
5,232VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten