Gemeente Het Hogeland start met de versterkingsopgave in Zandeweer

Zandeweer – De gemeente Het Hogeland gaat samen met het bestuur van het dorpshuis ’t Klokhoes, Vereniging Dorpsbelangen Zandeweer Eppenhuizen Doodstil, Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en met Woningstichting De Delthe bezig met de versterkingsopgave in Zandeweer.

Als eerste wordt een tijdelijke locatie voor dorpshuis ‘t Klokhoes gezocht. Het gebouw is door de aardbevingen beschadigd. Uit onderzoek blijkt dat het gebouw dusdanig versterkt zou moeten worden, dat sloop en nieuwbouw meer voor de hand ligt. Circa 20 verenigingen maken gebruik van het dorpshuis. Niet alleen het dorpshuis wordt herbouwd. Ook een aantal woningen in Zandeweer worden de komende jaren versterkt of gesloopt en nieuw gebouwd. Welke dit zijn is nog niet precies bekend. De verwachting is dat inwoners van deze woningen begin volgend jaar meer duidelijkheid krijgen. De gemeente houdt nu alvast rekening met 10 tijdelijke woningen. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken, zoekt de gemeente daarom naar een locatie waar eerst het tijdelijke dorpshuis komt en later de tijdelijke woningen.

In samenwerking met het bestuur van het dorpshuis, de Vereniging Dorpsbelangen en NCG heeft de gemeente een brochure verspreid in Zandeweer, Doodstil en Eppenhuizen met daarin twee mogelijke locaties: een perceel naast de begraafplaats en één in het dorp op de kruising Hoofdstraat en Onnemaweg. Inwoners kunnen tot en met 10 mei 2020 hun reacties telefonisch of via de mail bij de gemeente kenbaar maken. Eerder dit jaar startte de gemeente de versterkingsopgave in Kantens met een soortgelijk proces.

Back to top button