Gemeente Eemsmond toegankelijk ook voor mensen met een beperking

Uithuizen – Afgelopen week ging wethouder Sandra Herkströter samen met een aantal inwoners met een beperking de straat op om te kijken wat er verbeterd kan en moet worden in de gemeente om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te vergroten. Aanleiding hiervoor is het aanstaande VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking en was op verzoek van afgevaardigden van de Oogvereniging Groningen uit Eemsmond en afgevaardigden van de WMO adviesraad. Eemsmond loopt hiermee voorop! Een mooie samenwerking tussen inwoners en gemeente dat naast fysieke aanpassingen ook een vervolg krijgt voor de toegankelijkheid van de website.

Het VN verdrag
Het verdrag geeft richting aan wat gemeenten moeten doen om de rechten van mensen met een beperking te vergroten, hen te beschermen en hen zoveel mogelijk deel te laten kunnen deelnemen aan de samenleving. Daarvoor is een toegankelijke gemeente nodig. Om te kunnen kijken wat er dan veranderd moet worden, is afgelopen vrijdag een tour door de gemeente gemaakt met een aantal inwoners met een beperking. Eén van die inwoners zit in een rolstoel en twee andere inwoners hebben een visuele beperking, waarvan één een geleide hond heeft.

Tour door de gemeente
De tour startte bij algemene openbare ruimtes, maar ook het gemeentehuis, de bibliotheek in Warffum en het Bommelhoes waren onderdeel van de tour. Uitkomst is dat op bepaalde plekken in de gemeente aanpassingen gedaan moeten worden om de toegankelijkheid te vergroten. “Het was heel verhelderend om met deze inwoners op pad te gaan, aldus Sandra Herkströter. “Op deze manier kun je je beter verplaatsen in hun situatie. Soms gaat het om eenvoudige dingen die veranderd moeten worden, zoals het verplaatsen van een bord, maar soms moet ook de inrichting aangepast worden.” De kruising Cohenstraat/Sportlaan bij het Hogeland College is goed ingericht en ook de bibliotheek is goed, maar zo zorgt de open space ruimte van het Johan van Veen plein in Uithuizermeeden voor veel verwarring en ook in het gebied van de Geraldadrift/ Ripperdadrift/ Kennedylaan/ spoorwegovergang en rotonde (Uithuizen) moet het een en ander aangepast worden. “Het was goed om eens met andere ogen naar de inrichting van de gemeente te kijken en we gaan er voor zorgen dat Eemsmond toegankelijk wordt voor iedereen!”, besluit Sandra Herkströter.

Back to top button