fbpx
dinsdag 07 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Gemeente Eemsdelta vraagt de minister de komende jaren te worden ontzien van de taakstelling huisvesting van vergunninghouders

Eemsdelta – Het college van B en W van de gemeente Eemsdelta heeft in een brief aan minister Kajsa Ollongren (BZK) verzocht de afspraken te bevestigen over dispensatie met betrekking tot de huisvesting van vergunninghouders. Vergunninghouders zijn vreemdelingen met een verblijfsvergunning. De provinciale regietafel vluchtelingen Groningen heeft aan het kabinet een aantal locaties aangeboden voor de opvang van asielzoekers en de huisvesting van vergunninghouders. Eén van de locaties is de tijdelijke opvang van vluchtelingen in Farmsum.

Dispensatie voor vijf jaren              
Het Groningse aanbod is aan voorwaarden verbonden. Eén van de voorwaarden is het ontzien van de gemeente Eemdelta de komende 5 jaren met betrekking tot het huisvesten van vergunninghouders vanwege het nu al bestaande tekort aan de (wissel)woningen voor de omvangrijke versterkingsoperatie. Tijdens de provinciale regietafel met daarbij vertegenwoordiging van de ministeries van BZK, Justitie en Veiligheid en het COA zijn de afspraken vastgesteld en naar buiten gebracht.

Begin oktober ontving de gemeente Eemsdelta van het ministerie een nieuwe taakstelling huisvesting vergunninghouders voor de eerste helft van 2022. Het college van B en W houdt de minister echter aan de gemaakte afspraken voor dispensatie voor de komende 5 jaren en vraagt deze te formeel te bekrachtigen en de taakstelling voor de eerste helft van 2022 in te trekken. Ook het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen heeft een dergelijk verzoek richting de minister doen toekomen. 

‘Afspraken moeten zwart op wit worden bevestigd’         
Burgemeester Gerard Beukema: “Eemsdelta heeft te maken met veruit de grootste versterkingsopgave in de regio, met 15.000 adressen opgenomen in het versterkingsprogramma. Er zijn te weinig (wissel)woningen om de versterkingsopgave in een maatschappelijk aanvaardbaar tempo te verwezenlijken. Dat betekent ook dat er te weinig woningen zijn, hoofdzakelijk in de sociale huursector, om aanvullende huishoudens te huisvesten. Ook vergunninghouders kunnen om deze reden niet worden gehuisvest. Door alle partijen is met begrip op het verzoek tot dispensatie gereageerd en er zijn afspraken over gemaakt. We willen dat deze afspraken zwart op wit worden bevestigd door de minister.”

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer