Gemeente Eemsdelta verlengt opnieuw opvang asielzoekers in Farmsum

Farmsum – De Gemeente Eemsdelta verlengt opnieuw de opvang van asielzoekers aan de Hogelandsterweg in Farmsum. Bij de gemeente Eemsdelta is een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) binnengekomen om de tijdelijke opvang van asielzoekers in Farmsum te verlengen tot en met 31 december 2023.

Door een gebrek aan opvangplekken in het land, heeft het COA grote moeite om asielzoekers vanuit Ter Apel door te plaatsen naar andere locaties. Dit komt onder meer door de stijgende asielinstroom en het toenemende aantal nareizigers dat in het kader van gezinshereniging naar Nederland komt met het afnemen van de reisbeperkingen als gevolg van COVID-19.

Het betreft een tijdelijke verlenging van twaalf maanden van opvang van kansrijke asielzoekers, dezelfde doelgroep als nu ook van deze locatie gebruik maakt. Het college van B en W heeft akkoord gegeven op het verzoek. Burgemeester Visser: “Het tekort aan opvangplekken en de nieuwe vluchtelingenstroom maakt dat we onze ogen niet kunnen sluiten voor de nood die er is. Gemeente Eemsdelta biedt opvang aan Oekraïense vluchtelingen en wil dit ook blijven doen voor de vluchtelingen uit andere landen.”

Draagvlak en voorwaarden
Burgemeester Ben Visser en wethouder Jan Menninga hebben overleg gehad met het bestuur van de vereniging Dorpsbelangen en Volksvermaken Farmsum. Deze heeft positief gereageerd op het verzoek. Mede vanwege dit draagvlak heeft het college besloten het verzoek van het COA in te willigen. Een belangrijke voorwaarde voor het vervolg is dat omwonenden worden betrokken en geïnformeerd.

Naast deze maximaal 160 plaatsen voor kansrijke asielzoekers en 672 opvangplaatsen in het AZC in Delfzijl worden 150 Oekraïense vluchtelingen opgevangen bij gemeentelijke opvang en 83 bij particulieren.

“De gemeente voelt de maatschappelijke verantwoordelijkheid een veilig onderkomen te bieden aan de mensen die onder vaak erbarmelijke omstandigheden op de vlucht zijn. Daarnaast vinden we dat voorkomen moet worden dat opvang in evenementenhallen, sporthallen of op andere locaties die alleen geschikt zijn voor crisisnoodopvang, nodig is”, aldus de gemeente Eemsdelta.

De bedrijven en omwonenden van de opvanglocatie aan de Hogelandsterweg 16 zijn vandaag geïnformeerd. Ook de vereniging Dorpsbelangen en Volksvermaken Farmsum is op de hoogte gebracht

Back to top button