Gemeente Appingedam stimuleert woningeigenaren bij verduurzaming

Appingedam – Inwoners van de gemeente Appingedam met een eigen woning kunnen vanaf 1 november voordelig hun woning verduurzamen. De gemeente stelt hiervoor twee stimuleringsregelingen beschikbaar: de Duurzaamheidslening en de Subsidie Maatwerkadvies Energiebesparing.

Duurzaamheidslening
Particuliere woningeigenaren kunnen met de Duurzaamheidslening tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan hun huis financieren. Te denken valt aan dakisolatie, isolerend glas of de aanschaf van een warmtepomp. De lening wordt verstrekt in de vorm van een bouwkrediet. Dit kan alleen voor werkzaamheden die nog niet begonnen zijn. Om te kunnen lenen moet men eerst een scan van de woning laten maken wat de meest rendabele maatregelen zijn: het maatwerkadvies energiebesparing.

Lage rente
De gemeente heeft de Duurzaamheidslening ondergebracht bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn). Zij nemen, na goedkeuring door de gemeente, de aanvraag in behandeling. Het geld kan worden geleend tegen gunstige voorwaarden. Inwoners kunnen minimaal € 2.500 en maximaal € 15.000 lenen.

Maatwerkadvies energiebesparing
Het maatwerkadvies geeft voor een woning de mogelijkheid om energie te besparen en welke maatregelen het meeste opleveren.  In het advies staan ook de kosten vermeld, en de tijd die het duurt voordat de investering is terugverdiend via besparing op de energierekening. Bekeken wordt bijvoorbeeld wat de mogelijkheden zijn:Is het dak, gevel, vloer of ramen (beter) te isoleren? Zijn zonnepanelen of een warmtepomp een optie? In een rapport staan alle maatregelen die interessant kunnen zijn op een rij. Voor een tegemoetkoming in de kosten van het maatwerkadvies kan de woningeigenaar vanaf 1 november bij de gemeente Appingedam een subsidie aanvragen voor 50% van de kosten met een maximum van € 150

Goede investering
Wethouder Lea van der Tuin hoopt dat met beide stimuleringsmaatregelen woningeigenaren worden aangespoord om energiebesparende maatregelen op te nemen in en aan de eigen woning. “Een duurzaamheidslening kan een aantrekkelijke financieringsmogelijkheid zijn bij het verduurzamen van de woning. Een energiezuinige woning is een goede investering omdat de energielasten dalen”.

Meer informatie over de voorwaarden van de Duurzaamheidslening en de Subsidie Maatwerkadvies Energiebesparing is binnenkort te vinden op de website van de gemeente Appingedam en het Energieloket van de gemeente.Back to top button